Statele Unite pregătesc sancţiuni. Sunt luate în vizor băncile chineze care sprijină efortul de război al Rusiei

Antony Blinken
Antony Blinken (Vadim Ghirda/Pool/AFP via Getty Images *)
Redacţia
23.04.2024

SUA elaborează sancţiuni care ameninţă să scoată unele bănci chineze din sistemul financiar global, oficialii sperând să oprească sprijinul comercial al Beijingului pentru producţia militară a Rusiei, a relatat luni The Wall Street Journal, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

În timp ce secretarul de stat Antony Blinken vizitează China în această săptămână, întrebarea este dacă această puternică ameninţare financiară poate afecta comerţul dintre China şi Rusia care permite Moscovei să îşi reconstruiască armata după pierderile din Ucraina, se arată în raport.

Blinken a criticat vineri sprijinul Chinei pentru industria de apărare a Rusiei, afirmând că Beijingul a fost principalul contributor la războiul Moscovei în Ucraina prin furnizarea de componente critice pentru armament.

În ultimele săptămâni, oficialii americani au intensificat presiunea asupra Chinei, avertizând că Washingtonul este pregătit să ia măsuri împotriva instituţiilor financiare chineze care facilitează comerţul cu bunuri care au atât aplicaţii civile, cât şi militare.

Banca Populară a Chinei şi Administraţia Naţională de Reglementare Financiară, principalul organism de reglementare bancară din China, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.

China şi Rusia au încurajat mai mult comerţul în yuani în loc de dolari în urma războiului din Ucraina, un efort care le-ar putea proteja economiile de o potenţială escaladare a sancţiunilor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor