Spania: Sute de mii de catalani manifestează pentru independenţă

Sute de mii de catalani au ieşit pe străzi în mai multe zone ale regiunii pentru a cere independenţa faţă de statul spaniol. Manifestaţia a coincis cu ziua naţională a Cataloniei.
Protest pro-independenţă în Barcelona, 11 septembrie 2016.
Protest pro-independenţă în Barcelona, 11 septembrie 2016. (Captură Foto)

Aproximativ 800.000 de persoane au participat duminică la protestul din Barcelona, conform poliţiei, mulţi dintre ei purtând tricouri albe pe care era scris cuvântul “Pregătiţi”.

Participanţii – mulţi purtând bannere pro-independenţă – s-au adunat în parcul Ciutadella din Barcelona înaintea demonstraţiei, ţinând sus pancarte galbene pentru a simula o inimă care bate.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Cataloniei, Diada, care marchează cucerirea Barcelonei în 1714 de către Regele Felipe al V-lea al Spaniei după un asediu care a durat peste un an.

Partidele secesioniste au câştigat pentru prima dată o majoritate clară în Parlamentul regional al Cataloniei în alegerile de anul trecut şi au aprobat un plan pentru obţinerea independenţei regiunii pe la mijlocul anului 2017. Totuşi, planul s-a confruntat cu unele probleme în luna iunie, când guvernul de coaliţie a pierdut suportul unui mic partid anti-capitalist, CUP, care adoptă o poziţie dură asupra independenţei.

Se scurge timpul?

Susţinătorii independenţei au declarat că speră că protestele în masă vor revigora procesul secesiunii.

“Acesta este momentul în care să stăm uniţi pentru a spune 'DA' Republicii Catalane”, a declarat Jordi Sanchez, preşedintele organizaţiei pro-independenţă Adunarea Catalană Naţională. “Suntem nerăbdători”, a adăugat el.

Şeful guvernului regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii străini înainte de a avea loc protestul, că în lunile următoare vor fi luate decizii critice.

Pe cuprinsul regiunii

Pe lângă protestul din Barcelona, demonstraţii au avut loc şi în oraşele Tarragona în sud, Berga în centrul Cataloniei, Salt în nord şi Lleida în estul regiunii.

Timp de ani de zile separatiştii au încercat în zadar să câştige aprobarea guvernului central spaniol pentru organizarea unui referendum pentru independenţă similar cu cel desfăşurat de Scoţia în 2014, care s-a soldat cu un vot NU pentru independenţa de Marea Britanie. Totuşi, guvernul central din Madrid, condus de premierul interimar Mariano Rajoy, se opune în continuare ideii referendumului.

Mişcarea separatistă catalană a prins viaţă în 2012, în mijlocul unei crize economice adânci şi a unui impas tot mai intens cu Madridul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe