Spaima secretă a Casei Albe privind gripa aviară: un fermier texan a luat virusul de la o vacă, sărind bariera speciilor de două ori

(Captură Foto)
Redacţia
09.04.2024

Casa Albă "monitorizează cu atenţie situaţia" gripei aviare după ce oficialii din domeniul sănătăţii au dezvăluit că un fermier texan care produce lapte a contractat o tulpină mortală de gripă aviară de la o vacă, la începutul lunii, potrivit Daily Mail.

Pacientul este doar al doilea american diagnosticat cu H5N1, dar virusul se răspândeşte printre vitele din mai multe state americane după ce a sărit bariera speciilor, provenind de la păsări.

Oficialii agenţiei americane de sănătate - CDC - au anunţat cazul, dar au susţinut că ameninţarea pentru public rămâne scăzută, insistând că primele analize au sugerat că virusul nu a suferit mutaţii care să îi permită să infecteze mai uşor oamenii.

Dar înalt oficiali de la Casa Albă "monitorizează îndeaproape situaţia", după ce Jeff Zients, şeful de cabinet al preşedintelui Joe Biden, a fost informat, săptămâna trecută, înainte de anunţ.

Foşti oficiali din domeniul sănătăţii au declarat că asigurările date de guvern nu i-au fost liniştit - subliniind modul în care dr. Fauci - moştenit de administraţia Trump - a minimizat temerile legate de virusul Wuhan în primele zile ale pandemiei.

Testele au arătat că un număr necunoscut de vaci au avut rezultat pozitiv la testele pentru gripa aviară de tip A H5N1 în Texas, Kansas şi New Mexico. În prezent, Iowa "monitorizează situaţia", întrucât este, de asemenea, un stat cu o pondere mare de produse lactate. Aceasta vine după ce săptămâna trecută o capră din Minnesota a fost şi ea testată pozitiv. Gripa aviară a fost găsită şi la vulpi, pisici bobcat, sconcşi, ratoni şi coioţi de la izbucnirea epidemiei din 2022.

Oficialii primesc acum actualizări regulate de la HHS şi USDA, potrivit Politico.

Ashish Jha, care a coordonat răspunsul Covid-19 al administraţiei Biden, a comparat cazul de la vacă la om cu "ruleta rusească".

El a adăugat: "Joci acest joc suficient de mult timp şi la un moment dat va deveni apt să se răspândească printre oameni".

Atunci când viruşii trec de la un animal la altul, cresc şansele de apariţie a unei mutaţii majore care îi permite să se răspândească mai uşor în noua populaţie.

Aceasta este prima dată când această tulpină de gripă aviară a fost detectată la vaci, ceea ce poate indica faptul că se îmbunătăţeşte în ceea ce priveşte transmiterea între specii.

În prezent, există focare de H5N1 la vaci în Texas, Idaho, Michigan şi New Mexico.

Milioane de găini şi alte păsări de curte din întreaga lume au fost sacrificate pentru a opri apariţia unor focare în întreaga lume în cei doi ani de răspândire a virusului H5N1.

Pacientul din Texas, al cărui nume nu a fost dezvăluit, lucra la o fermă de lactate şi a avut contact cu vaci infectate cu virusul.

Individul suferea de o uşoară inflamaţie a ochilor, singurul său simptom, şi a fost deja izolat şi tratat cu un antiviral pentru gripă.

"Testele iniţiale nu au descoperit modificări ale virusului care l-ar face mai transmisibil la om" au precizat CDC, FDA şi USDA într-un comunicat comun de presă.

'Deşi sunt posibile cazuri în rândul oamenilor aflaţi în contact direct cu animale infectate, acest lucru indică faptul că riscul actual pentru public rămâne scăzut'.

Cele trei agenţii guvernamentale au afirmat că nu există "nicio îngrijorare cu privire la siguranţa aprovizionării cu lapte comercial" datorită pasteurizării, care presupune încălzirea laptelui pentru a distruge germenii dăunători. Acestea adaugă că laptele de la animalele bolnave este, de asemenea, deviat şi distrus pentru a se asigura că nu intră în lanţul de aprovizionare uman.

Dar Rick Bright, care a condus Biomedical Advanced Research and Development Authority în primele zile ale Covid, rămâne sceptic.

"Ar trebui să facă o mulţime de teste înainte de a bea lapte de la una dintre aceste ferme în acest moment", a declarat Bright pentru Politico.

Texasul a fost infectat cu gripa aviară H5N1 - care a dus la sacrificarea a zeci de milioane de pui în SUA în ultimii doi ani.

Aceasta a fost deja detectată la mamifere, inclusiv la foci - unde a decimat colonii - şi la animale de fermă, cum ar fi caprele, iar această ultimă infecţie este un semn că virusul se apropie tot mai mult de momentul în care poate provoca o epidemie în rândul oamenilor.

Experţii spun că, cu cât un virus rămâne mai mult timp nedetectat la mamifere, cu atât mai multe şanse are de a dobândi o mutaţie care îi permite să infecteze mai uşor oamenii.

CDC a îndemnat medicii să fie atenţi la eventualele cazuri în rândul pacienţilor.

Agenţia a adăugat într-un comunicat: "Persoanele cu expuneri apropiate sau prelungite, neprotejate, la păsări sau alte animale infectate (inclusiv animale de fermă), sau la medii contaminate de păsări sau alte animale infectate, prezintă un risc mai mare de infectare".

Dr. Bill Schaffner, expert în boli infecţioase de la Universitatea Vanderbilt din Tennessee, a declarat pentru Daily Mail că, în rare ocazii, virusurile gripei aviare pot infecta alte animale şi oameni.

"Acest lucru se întâmplă periodic cu oamenii, dar rareori se produce o transmitere de la om la om" a spus el.

"Partea genetică a virusului care i-ar permite să se transmită cu uşurinţă de la om la om lipseşte încă".

Cazul survine după ce luna trecută o persoană a fost spitalizată cu gripă porcină în Pennsylvania - în primul caz din acest an - după ce a fost infectată cu tulpina H1N2 care se răspândeşte în mod obişnuit printre porci. Un alt caz este cel al unui deţinut care lucra la o fermă avicolă - care a fost testat pozitiv pentru gripa aviară H5N1 în 2022. Individul şi-a revenit între timp, singurele sale simptome raportate fiind "oboseală timp de câteva zile". Nu a transmis virusul altor persoane.

Lucrătorii din fermele de lactate erau deja în alertă maximă în ceea ce priveşte gripa aviară, după ce au fost raportate infecţii în turmele din Texas, Kansas şi Oklahoma.

Există, de asemenea, rapoarte conform cărora virusul ar fi afectat vacile de lapte din New Mexico, în timp ce Iowa - care are o mare industrie de lactate - monitorizează situaţia.

Fermierii au observat pentru prima dată acum trei săptămâni că vacile se îmbolnăviseră, cu simptome de letargie şi pierdere a poftei de mâncare, iar apoi au produs mai puţin lapte. Laptele şi tampoanele nazale au fost apoi testate pozitiv pentru virus.

Oficialii USDA cred că bovinele au fost infectate de păsări sălbatice contaminate cu acest virus, ceea ce s-ar fi putut întâmpla prin expunerea la fecalele sau secreţiile orale ale păsărilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor