Şeful securităţii cibernetice ucrainene, suspectat de hărţuirea unui jurnalist ucrainean şi trimis pe front în prima linie

Illya Vityuk a fost suspendat din funcţia de şef al departamentului de securitate cibernetică (DKIB) din Ucraina, fiind suspectat de hărţuirea unui jurnalist ucrainean
Illya Vityuk a fost suspendat din funcţia de şef al departamentului de securitate cibernetică (DKIB) din Ucraina, fiind suspectat de hărţuirea unui jurnalist ucrainean (Screenshot)

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, l-a suspendat din funcţie pe şeful departamentului de securitate cibernetică (DKIB) Illia Vitiuk, în timp ce SBU investighează un raport despre un posibil caz de coruptie publicat săptămâna trecută de site-ul de ştiri de investigaţie Slidstvo-Info, relatează Interfax-Ucraina.

Kyiv Post l-a contactat pe Vitiuk pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării.

Serviciul de presă al SBU a declarat că, în baza deciziei lui Maliuk, Vitiuk va fi mutat pentru a servi într-o unitate de luptă a DKIB direct pe linia frontului, împreună cu Forţele de Securitate Centralizate "A".

"În prezent, el este repartizat în această unitate şi astăzi a plecat în zona misiunilor de luptă", a declarat marţi, 9 aprilie, serviciul de presă al Serviciului de Securitate.

"Serviciul de Securitate îşi exprimă respectul faţă de mass-media şi jurnalişti pentru activitatea lor comună eficientă pe frontul informaţional împotriva agresiunii ruseşti", a adăugat acesta.

Sursa citată relatează că pe 4 aprilie, jurnalistul de investigaţie de la Slidstvo.info Evhen Şkurat a publicat un articol deloc măgulitor despre Vitiuk.

În reportajul său, Şkurat a afirmat că Vitiuk şi soţia sa, Iulia Vitiuk, nu şi-ar fi putut permite achiziţionarea apartamentului din veniturile lor, apartament estimat la 1,5 milioane de dolari, - şi, prin urmare, este posibil să fi beneficiat de o formă de corupţie.

Familia Vitiuk nu a comentat articolul.

La 1 aprilie, în ajunul publicării investigaţiei Slidstvo, Şkurat a fost abordat într-un centru comercial din Kiev de către oficiali ai centrului de recrutare militară care intenţionau să îi înmâneze un aviz de chemare în armată.

În decembrie, un deputat local prezent la o şedinţă a consiliului unui sat din vestul Ucrainei, supărat din cauza presupusei corupţii, a aruncat trei grenade în sala de şedinţă, omorând două persoane şi rănind alte 24.

După ce au urmărit imaginile de pe camerele de supraveghere, colegii jurnalistului au raportat că ofiţerii au fost instruiţi de către o persoană observată în aceeaşi locaţie, care s-a dovedit a fi un agent SBU, să se apropie în mod special de Şkurat.

Postul de ştiri Slidstvo a raportat, de asemenea, că au fost avertizaţi să nu publice povestea.

Însă, o legătură între incidentul de la centrul comercial şi Vitiuk nu a fost confirmată.

În urma acestei ştiri, asociaţia ucraineană a presei, Mediaruk, a emis o declaraţie în care a cerut să fie iniţiată o procedură penală pentru cei implicaţi.

"Supravegherea ilegală a unui jurnalist de către reprezentanţi ai serviciilor speciale şi utilizarea armatei ca instrument pentru a opri investigaţiile jurnalistice reprezintă un precedent inacceptabil şi ameninţător", a transmis Mediaruk.

Comandantul-şef al al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a răspuns duminică cu privire la acest raport, afirmând că va ordona ca personalul său să investigheze.

"De asemenea, este important să subliniem că activităţile profesionale ale jurnaliştilor sunt respectate de conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei şi protejate de legislaţia ucraineană. Forţele Armate ale Ucrainei condamnă orice caz de încălcare din partea oficialilor militari", a declarat Sîrski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe