Salzburg: Un festival austriac celebru

Cetatea Hohensalzburg din Salzburg, Austria
Cetatea Hohensalzburg din Salzburg, Austria (screenshot tramite video Youtube "A Guided Tour through Hohensalzburg Fortress in Salzburg, Austria")

Oraşul Salzburg zâmbeşte mereu pe acordurile lui Mozart şi ale filmului "Sunetul muzicii". Datorită oraşului vechi şi fermecător, a splendidelor biserici baroce şi a uneia dintre cele mai mari fortăreţe medievale din Europa, Salzburg pare conceput pentru a-şi menţine vizitatorii fericiţi.

Cu aproximativ opt milioane de vizitatori care se plimbă în fiecare an pe străduţele sale pietruite, oraşul are un aer cât se poate de turistic. Nu mergeţi la Salzburg pentru a evita turiştii, ci mergeţi pentru a vizita un oraş care, în ciuda mulţimii, este foarte plăcut!

Majoritatea turiştilor fericiţi probabil că nu s-ar fi aflat aici dacă nu ar fi fost Wolfgang Amadeus Mozart, care şi-a petrecut o mare parte din primii 25 de ani de viaţă în Salzburg. În timp ce unii oameni devotaţi merg în pelerinaj la locul său de naştere (Geburtshaus), alţii preferă reşedinţa lui Mozart (Wohnhaus) - o reconstrucţie a celei de-a doua case a lui Mozart (întreaga sa familie s-a mutat aici când acesta avea 17 ani).

Este cel mai informativ obiectiv Mozart din oraş. În sala principală - folosită de Mozart pentru a distra înalta societate din Salzburg - puteţi auzi instrumente originale din vremea lui Mozart. Camerele următoare prezintă artefacte reale care explorează iubirile sale, căutările intelectuale, călătoriile şi multe altele.

După ce vedeţi unde a trăit Mozart, puteţi vizita locul unde a fost botezat şi unde a cântat mai târziu - Catedrala din Salzburg, una dintre primele clădiri baroce de la nord de Alpi. Construită în doar 14 ani (1614-1628), imensa biserică uimeşte prin arhitectura sa armonioasă. Când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat-o în 1998, aproximativ 5.000 de oameni au umplut catedrala (lungă de 330 de metri şi înaltă de 230 de metri).

Vă puteţi aşeza sub cupola înconjurată de mormintele a 10 arhiepiscopi din secolul al XVII-lea şi vă puteţi imagina toate cele patru orgi cântând, fiecare balcon fiind plin de muzicieni... un sunet ambiental grandios. Mozart, care a fost organist aici timp de doi ani, v-ar sfătui că acustica este cea mai bună în băncile situate imediat sub cupolă.

În timp ce catedrala se află în centrul oraşului, fortăreaţa Hohensalzburg din Salzburg se înalţă la 400 de metri deasupra oraşului. Unul dintre cele mai puternice castele din Europa, această fortăreaţă nu a fost niciodată folosită cu adevărat şi tocmai aceasta a fost ideea. A fost o investiţie bună, preventivă, încât nimeni nu a atacat oraşul timp de o mie de ani. Oraşul nu a fost niciodată cucerit cu forţa, dar când Napoleon a trecut pe aici, Salzburg s-a predat cu înţelepciune. După o perioadă în care a fost folosită în calitate de cazarmă militară, fortăreaţa a fost deschisă publicului în anii 1860. Astăzi, domină orizontul oraşului Salzburg şi oferă privelişti impunătoare.

Vizita la fortăreaţă are trei părţi: fortăreaţa în sine (cu capela, turnurile şi priveliştile frumoase din curtea bastioanelor), muzeele (muzeele fortăreţei, al marionetelor şi al Regimentului Rainer, plus arsenalul fortăreţei) şi Camerele Regenţei - apartamentele regale bogat pictate şi decorate.

Dincolo de muzeele şi castelele sale, Salzburg este o destinaţie de clasă mondială pentru spectacole de muzică live. În fiecare vară găzduieşte celebrul Festival Salzburg (www.salzburgerfestspiele.at), dar Salzburg este ocupat pe tot parcursul anului, oferind concerte clasice în palatele şi bisericile sale. Calendarul evenimentelor îl puteţi ridica de la biroul de informaţii turistice sau puteţi consulta calendarul evenimentelor la www.salzburg.info. Chiar dacă nu planificaţi în avans, vă puteţi bucura de concerte extraordinare oricând.

Reţineţi un mic pont: Salzburg este dependent de dolarul turistic. Practic, toate hotelurile sunt pe val când vine vorba de recomandări de concerte şi tururi, fiind mai degrabă influenţate de potenţialele lor comisioane decât de ceea ce este mai bine pentru dumneavoastră. Luaţi sfaturile lor cu moderaţie!

O excursie pe care toată lumea pare să o recomande este turul intitulat "Sunetul muzicii", care este oferit de mai multe companii. De obicei, acestea includ un tur al oraşului realizat rapid, dar de calitate, şi apoi ating punctele culminante ale evenimentului (inclusiv casa domnească, chioşcul cochet şi marea biserică de nuntă). Dintre numeroasele companii care fac acest tur, luaţi în considerare Bob's Special Tours (www.bobstours.com) şi Panorama Tours (www.panoramatours.com).

Pentru a vedea oraşul Salzburg în acţiune, puteţi face o drumeţie până la Augustiner Bräustübl, o imensă berărie aflată la nord-est de centrul oraşului, care deţine 1.000 de locuri (www.augustinerbier.at). În nopţile aglomerate, este ca o berărie din München fără muzică, dar cu volumul dat la maxim. Când afară este răcoare, vă veţi bucura de un cadru istoric în interiorul unor săli cu bere şi fum. În serile răcoroase, este ca un tablou de Renoir - dar cu iz de bere - sub castani.

Studenţii locali se amestecă printre turiştii care mănâncă bucăţi consistente de schnitzel cu mâna sau mâncăruri reci de la tejgheaua cu autoservire, în timp ce copiii se zbenguie pe butoaiele de la locul de joacă. Ospătarii aduc doar bere; nu aduc mâncare - în schimb, urcă scările, cercetează holul cu tejghele pline de delicatese şi pregătesc o masă delicioasă.

Cu moştenirile sale muzicale, peisajele sale magnifice şi istoria sa bogată, Salzburg este o simfonie - şi nu trebuie să urcaţi pe toţi munţii pentru a vă bucura de ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură