Rusia pare să se folosească de proceduri de manual pentru a destabiliza Moldova

Ministerului Securităţii de Stat al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene din Tiraspol
Ministerului Securităţii de Stat al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene din Tiraspol (jurnal.md)

Comportamentul recent al Rusiei în unele părţi ale Moldovei i-a făcut pe unii experţi să tragă semnale de alarmă, avertizând că unele dintre acestea seamănă cu activităţile destabilizatoare dinaintea invaziei din Ucraina, potrivit Business Insider.

Rusia a acuzat Ucraina că a lovit cu drone o bază militară din Moldova ocupată de Rusia, în timp ce personalităţile moldovene pro-ruse par să destabilizeze activ guvernul de la Chişinău din interior.

După ce o dronă a lovit un elicopter la o bază situată în republica moldovenească Transnistria pe 17 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că drona a fost lansată din Ucraina pentru a provoca panică în timpul alegerilor prezidenţiale din Rusia.

Alexander Shcherba, un fost preşedinte al Consiliului Suprem transnistrean, a făcut, de asemenea, o acuzaţie, legând lovitura de "amprentele ucrainene", a raportat Institutul pentru Studiul Războiului.

Guvernul moldovean a răspuns subliniind neimplicarea Kievului.

Pe măsură ce evenimentele din 17 martie s-au derulat în ultimele zile, vinovatul loviturii nu a fost încă identificat public, iar acuzaţiile potrivit cărora Ucraina a trimis drona au fost până acum nefondate.

Deşi ISW nu ştie cine a efectuat lovitura, think tank-ul cu sediul la Washington a susţinut că "este puţin probabil că forţele ucrainene să fi efectuat lovitura, având în vedere mijloacele limitate folosite în lovitură şi insignifianţa ţintei". Acesta a sugerat că "Rusia sau actori legaţi de Rusia ar putea beneficia de această lovitură" pentru a-şi continua eforturile de destabilizare în interiorul Transnistriei.

De ani de zile au existat discuţii privind anexarea in interiorul Transnistriei, în timp ce Rusia a profitat adesea de poziţia geografică a Republicii Moldova, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina. Oficialii transnistreni au făcut cereri de protecţie din partea Rusiei faţă de Republica Moldova, potrivit ISW. Acest tip de retorică a mai apărut înainte.

Oficialii guvernamentali din regiunea autonomă Găgăuzia din Moldova au avut, de asemenea, diverse întâlniri cu liderii ruşi pentru a discuta despre relaţia lor economică. Aceşti oficiali au declarat, de asemenea, că sunt interesaţi de protecţia rusă.

ISW a scris într-o actualizare de miercuri că "actorii afiliaţi Kremlinului din regiunea autonomă moldovenească pro-rusă Găgăuzia invocă naraţiuni care oglindesc afirmaţiile anterioare ale Rusiei despre Ucraina în anii care au precedat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022".

Înainte de invazie, Putin a susţinut, mai mulţi ani, că Ucraina încalcă drepturile separatiştilor pro-ruşi din partea de est a ţării şi că Rusia trebuie să-i protejeze. Multe dintre acuzaţii au fost neîntemeiate.

Guvernul rus a folosit un limbaj similar pentru a descrie regiuni din Moldova precum Transnistria.

ISW suspectează că o operaţiune rusă "hibridă" este în curs de desfăşurare în interiorul Moldovei, pentru a destabiliza guvernul înaintea alegerilor prezidenţiale din Moldova din acest an şi a alegerilor parlamentare din 2025.

Recent, serviciile de informaţii şi securitate ale ţării au avertizat asupra unor atacuri hibride care ar încerca să slăbească instituţiile sale pentru a readuce fostul teritoriu sovietic sub influenţa Moscovei.

Comportamentul Rusiei în regiunile separatiste din Moldova este în concordanţă cu acţiunile sale în regiunea Donbas din Ucraina, unde a petrecut ani de zile stârnind sentimente pro-ruseşti, în special înainte de invazia din 2022.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, guvernul a luptat împotriva separatiştilor ruşi din regiunea Donbas. Aceştia au ajutat în cele din urmă la asigurarea teritoriilor din regiune pentru Rusia, care ulterior le-a pus în mod ilegal sub control rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe