Rusia înăspreşte regulile de călătorie ale oficialilor din cauza temerilor legate de divulgarea secretelor, susţin surse

Sediul central al FSB, Moscova, Piaţa Liubianka
Sediul central al FSB, Moscova, Piaţa Liubianka (ALEXANDER NEMENOV / AFP via Getty Images)
Redacţia
20.04.2024

Rusia îngreunează călătoriile în străinătate pentru unii oficiali din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat în timpul celei mai grave crize în relaţiile cu Occidentul din ultimii peste 60 de ani, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaţilor din cadrul ministerelor guvernamentale pentru a nu părăsi deloc Rusia, chiar şi pentru a vizita aşa-numitele ţări "prietene" care nu au impus sancţiuni împotriva Moscovei, au declarat sursele.

Călătoriile în străinătate au fost extrem de restricţionate în perioada sovietică şi chiar şi înainte de războiul din Ucraina celor care aveau acces la anumite informaţii secrete li s-a interzis să părăsească Rusia. Marile puteri occidentale au, de asemenea, reguli stricte de călătorie pentru cei care au acces la secrete de nivel înalt.

Cu toate acestea, actualele limitări ruseşti sunt oarecum haotice, cu reguli care diferă de la un organism de stat la altul, potrivit surselor, care au cerut să nu fie numite din cauza sensibilităţii subiectului.

"Nu poţi merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Bielorusia pentru sărbătorile din luna mai", a declarat o sursă. "Poţi merge doar dacă ai permisiune".

Sub presiunea FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, guvernul rus interzice angajaţilor din diferite departamente să călătorească oriunde fără permisiune specială, a declarat persoana în cauză. Departamentele individuale nu vor să fie considerate o a cincea coloană.

FSB nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, iar liderul rus Vladimir Putin spune că Statele Unite şi aliaţii săi duc, în esenţă, un război hibrid împotriva Rusiei.

Secrete

Teama că oficialii ruşi ar putea fi prinşi în capcană şi forţaţi să divulge secrete care afectează securitatea naţională este principalul motiv care a dus la înăsprirea regulilor, potrivit surselor.

O altă îngrijorare este că oficialii vor fi pur şi simplu reţinuţi şi apoi extrădaţi în Occident - sau li se va oferi un acord pentru a-şi divulga secretele.

O sursă a declarat că celor din guvern li s-a interzis informal să călătorească în 2022, o măsură care a fost adoptată oficial la mijlocul anului 2023.

Acum, au fost introduse restricţii similare pentru persoanele care au acces la secrete de stat în toate ministerele.

O altă persoană a spus că regulile variază în funcţie de autorizaţia de securitate, accesul la informaţii mai secrete reducând opţiunile de călătorie disponibile.

Definiţia unui "secret de stat" este largă în Rusia şi a fost lărgită şi mai mult de la război încoace.

Aceasta include orice ar putea dăuna statului rus, incluzând nu numai informaţii militare, nucleare sau de securitate, ci şi date privind rezervele, producţia şi consumul de resurse naturale, date privind exporturile, unele politici economice, unele descoperiri ştiinţifice şi orice detalii privind modul în care sunt protejate secretele.

Reţinerea la Londra, în ianuarie, a lui Dmitri Ovsyannikov, fost guvernator al oraşului Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost unul dintre factorii care au declanşat aceste reguli mai stricte, a declarat un oficial. Ovsyannikov se află acum pe cauţiune în Marea Britanie, în aşteptarea procesului.

Rusia se plânge de mult timp că cetăţenii săi, în special diplomaţii şi oficialii, sunt urmăriţi şi hărţuiţi de serviciile de securitate atunci când călătoresc în Occident. Diplomaţii occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia, a declarat o sursă diplomatică occidentală pentru publicaţia citată.

Normele ruseşti diferă de la un organism de stat la altul. Cele două camere ale parlamentului rus decid de la caz la caz, în timp ce în cadrul administraţiei prezidenţiale există mai multă libertate.

Pentru unii, chiar şi ţările "prietene" sunt în afara limitelor.

O sursă din parlament a declarat că personalului din camera inferioară a Dumei de Stat a Rusiei i se interzice orice călătorie în străinătate, existând o regulă tacită conform căreia orice cerere va fi respinsă.

Pentru angajaţii Ministerului de Interne, FSB şi ai Gărzii Naţionale Rosgvardiya, există, în mod realist, doar 14 opţiuni de vacanţă în străinătate, odată ce sunt luate în considerare sancţiunile şi tratatele de extrădare, a declarat un oficial.

Majoritatea sunt foste state sovietice, dar includ şi Cuba, Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Chiar şi călătoriile în China, ale cărei schimburi comerciale cu Rusia au crescut vertiginos în ultimii doi ani, sunt puse sub semnul întrebării din cauza preocupărilor legate de extrădare, a spus oficialul.

O altă persoană a declarat că deţinătorii de secrete de stat au fost restricţionaţi de luni de zile în ceea ce priveşte călătoriile în străinătate, atât pentru ţările prietene, cât şi pentru cele neprietenoase, cu excepţia cazului în care există un motiv imperios, cum ar fi boala sau participarea la o înmormântare.

O altă persoană a declarat că oficialilor din Ministerul de Finanţe li s-a interzis orice călătorie în străinătate, cu excepţia călătoriilor de afaceri.

Un funcţionar de stat, a adăugat persoana respectivă, a fost forţat să demisioneze după ce s-a aflat că fiul lor studia în Statele Unite. Ministerul de Finanţe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Un angajat al unei companii de stat a declarat că personalul cu acces la secrete de stat are paşaportul încuiat într-un departament intern special. Totodată, pentru oficialii din Ministerul Energiei, libertatea de a călători este la discreţia supervizorului, a declarat o altă sursă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor