Rusia acuză Ucraina de organizarea unui nou presupus atac asupra centralei din Zaporojie. AIEA răspunde

Misiunea AIEA, sosită la centrala nucleară din Zaporojie
Misiunea AIEA, sosită la centrala nucleară din Zaporojie (Youtube - captură ecran)
Redacţia
20.04.2024

Autoritatea de supraveghere nucleară a ONU a declarat joi că oficialii de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, au raportat o nouă tentativă de atac cu drone asupra centrului de instruire al instalaţiei - la mai puţin de două săptămâni după alte incidente similare, potrivit Reuters.

Oficialii instalaţi de Rusia la centrală, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa, au declarat că Ucraina se află în spatele ultimului incident.

Forţele ruseşti au ocupat centrala în primele săptămâni ale invaziei Ucrainei din 2022, în februarie, iar de atunci fiecare parte a acuzat-o în mod repetat pe cealaltă că a atacat centrala.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat că atacurile şi incidentele de la centrală sunt "nesăbuite" şi ar putea declanşa un accident nuclear major.

Grossi a declarat că ultimul incident nu a provocat pagube sau răniţi. Observatorii AIEA staţionaţi la centrala electrică, a spus el într-o declaraţie, au auzit o explozie în acelaşi timp în care echipa instalată de Rusia a raportat o tentativă de atac cu drone ucrainene.

"Dacă se confirmă, ar fi o evoluţie extrem de îngrijorătoare", a declarat Grossi. "Oricine se află în spatele acestor incidente, se pare că ignoră apelurile repetate ale comunităţii internaţionale pentru o reţinere militară maximă pentru a evita ameninţarea foarte reală a unui accident nuclear grav".

De asemenea, Grossi a declarat că observatorilor AIEA li s-a refuzat accesul, din motive de securitate, la un centru de instruire unde ar fi avut loc incidentul.

Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la ultimele rapoarte din partea oficialilor ucraineni. Kievul a negat orice legătură cu incidentele anterioare şi a sugerat că ruşii le-ar fi înscenat.

La rândul lor, oficialii instalaţi de Rusia la uzină au declarat că o dronă a fost distrusă deasupra acoperişului clădirii, adăugând că nu au existat pagube şi că nimeni nu a fost rănit.

Grossi a luat cuvântul în cadrul reuniunilor consiliului AIEA şi ale Consiliului de Securitate al ONU din această lună în legătură cu o serie de incidente petrecute pe parcursul a trei zile, inclusiv ceea ce oficialii ruşi au descris ca fiind un atac din 8 aprilie asupra centrului de instruire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor