Rospotrebnadzor: Patru loturi de produse alcoolice moldoveneşti în cantitate de 28 432,5 litri nu îndeplinesc rigorile de inofensivitate

Îmbuteliere de vinuri.
Îmbuteliere de vinuri. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Autoritatea Rospotrebnadzor a constatat în ultima perioadă că patru loturi de produse alcoolice moldoveneşti în cantitate de 28 432,5 litri nu îndeplinesc rigorile de inofensivitate. "Aceasta face dovada faptului că avertismentele formulate anterior la adresa conducerilor autorităţilor competente ale Republicii Moldova nu au fost percepute şi îşi găsesc o confirmare efectivă, făcând realiste temerile că situaţia din anul 2006 va reveni", apreciază autoritatea sanitară rusă.

Într-un comunicat al instituţiei se spune că dacă în viitorul apropiat autorităţile competente ale Moldovei nu vor întreprinde măsuri concrete pentru asigurarea inofensivităţii şi a calităţii produselor livrate, atunci "temerile enunţate ar putea deveni realitate", transmite "Infotag".

Potrivit agenţiei "Interfax", şeful Rospotrebnadzor-ului, Ghenadi Onişcenco, a subliniat că "în cazul în care situaţia se va agrava, partea rusă îşi rezervă dreptul să întreprindă în mod unilateral măsuri adecvate, astfel încât introducerea unor produse alcoolice necalitative în Rusia să fie prevenită".

Conform spuselor sale, temerile Rospotrebnadzor-ului se bazează pe existenţa unor probleme nerezolvate, sistemice, legate de refacerea în Moldova a sistemului naţional de control al calităţii şi siguranţei produselor vinicole. "Un aspect agravant este şi acela că autorităţile de stat competente ale Moldovei se eschivează de la discuţiile asupra acestei probleme cu partea rusă. Reproşurile noastre se adresează Ministerului Agriculturii al Republicii Moldova", a precizat funcţionarul.

De la începutul acestui an, Moldova a livrat în Rusia 3844 de loturi de produse alcoolice şi vinuri brute într-o cantitate totală de peste 24,8 mil. litri. Avertismentul Rospotrebnadzor-ului apare exact la începutul vizitei vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, la Chişinău. Oficialul a avertizat că "apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va implica revizuirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi va complica rezolvarea problemei transnistrene".

Până în prezent Rospotrebnadzor nu a avut pretenţii faţă de calitatea vinurilor moldoveneşti. Instituţia doar s-a arătat nemulţumită de faptul că doar o parte nesemnificativă din vinuri se introduc după protocoalele de încercări de la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din R.Moldova. Vinificatorii moldoveni explică aceasta prin faptul că oricum sunt impuşi să efectueze verificări suplimentare în Federaţia Rusă, iar achitarea unui control dublu este costisitoare.

Ministerul Agriculturii Republicii Moldova de asemenea apreciază drept nefondate acuzaţiile Rospotrebnadzor-ului privind controlul necorespunzător al calităţii vinului. Într-o declaraţie a ministerului se spune că în ultimii ani au fost întreprinse o serie de măsuri pentru perfecţionarea mecanismului de control al calităţii produselor vinicole. În opinia autorităţii, o dovadă elocventă a intensificării controlului naţional este aceea că de la începutul anului, 29 de companii au livrat Federaţiei Ruse produse vinicole în valoare de 23 mil. euro şi niciodată calitatea acestora nu a stârnit vreo obiecţie din partea Rospotrebnadzor-ului.

Ministrul Vasile Bumacov a anunţat intenţia de a vizita Moscova până la sfârşitul lunii august, în vederea unor discuţii privind problemele de promovare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, dar nu a efectuat vizita nici până acum. O serie de experţi moldoveni relevă faptul că reacţia lui Onişcenco în legatură cu vinurile moldoveneşti s-a înăsprit după ce Moldova nu s-a solidarizat cu opinia Rospotrebnadzor-ului privind pericolul bomboanelor ucrainene Roshen.

Până în anul 2006 vinurile moldoveneşti au deţinut o cotă de peste 60% din piaţa Rusiei. După embargoul la importurile de vinuri, aplicat de Rospotrebnadzor în anii 2006-2007, sub pretextul că aceste produse ar fi de calitate proastă, Moldova a reuşit să recupereze doar circa 10% din piaţa rusă. Din cauza obstacolelor pe care le ridică Rospotrebnadzor-ul, mulţi vinificatori au renunţat la exporturile către Federaţia Rusă, reorientându-le către alte ţări. Totuşi, Rusia rămâne cel mai mare consumator de vinuri moldoveneşti, cu o cotă de o treime în exporturile moldoveneşti. Dintre produsele alcoolice exportate de Moldova în trimestrul I, în valoare de $56,99 mil., livrările către Rusia au constituit $17,04 mil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe