România pe primul loc în UE la accidentele rutiere mortale. Fost şef al Poliţiei Rutiere: “Ultima problemă, infrastructura”

accident de masina
accident de masina (Aktual24.ro)

Lucian Diniţă, fostul şef al Poliţiei Rutiere şi Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR au declarat, pentru Ziare.com, că principala cauză a faptului că România este statul UE cu cele mai multe decese rezultate în urma accidentelor rutiere, potrivit unui raport Eurostat pe 2022, nu este lipsa infrastructurii rutiere corespunzătoare.

Din raportul Eurostat reiese faptul că România consemnează 86 de morţi la 1 milion de locuitori, Bulgaria 78 de decese, iar pe locul al treilea se află Croaţia, cu 71 de persoane decedate în urma accidentelor. Cele mai puţine astfel de tragedii sunt în Suedia, 22 de decese, Danemarca, 26 de morţi şi Irlanda, cu 31.

Potrivit lui Diniţă, vina pentru această situaţie aparţine şoferilor, făcând referire la lipsa educaţiei acestor şi dispreţul lor faţă de lege, implicit faţă de ceilalţi participanţi la trafic:

“Atâta timp cât nu ai educaţie… Degeaba ai infrastructură, degeaba ai amenzi, degeaba le reţii carnetul. Aceşti şoferi se urcă la volan şi fără permis. În afara graniţelor ţării nu există concepţia de a conduce fără permis. La noi, educaţia e problema! De asta există anumite percepţii în străinătate faţă de români, pentru că mulţi dintre ei nu au nicio educaţie şi respect faţă de lege.

Şi evident, o altă problemă reprezintă starea tehnică a maşinii, dar nu mai sunt răgălii de maşini, pentru că nu mai trec la ITP. Ultima problemă, infrastructura. Trebuie să recunoaştem că s-au făcut eforturi în acest sens. Totuşi, uitaţi câte accidente mortale se petrec pe autostrăzi, acolo unde nu te întâlneşti cu nicio maşină din sens opus! Nu mai vorbim despre lipsa de pregătire a şoferilor şi a instructorilor… Sunt foarte mulţi factori care influenţează la un moment dat”, a precizat Diniţă.

La rândul său, Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a declarat că, din păcate, raportul Eurostat ne arată că România conduce în clasamentul ţărilor comunitare cu cele mai multe accidente la milionul de locuitori, “dar trebuie spus că principalele cauze ale acestor accidente constau în nerespectarea Codului rutier de către conducătorii auto, indisciplina în trafic, starea autovehiculelor, etc.”.

Potrivit statisticilor, starea infrastructurii rutiere reprezintă 0,01% din cauzele accidentelor înregistrate la nivel naţional.

Totodată, Şerbănescu a mai afirmat că CNAIR, prin Direcţiile Regionale, acţionează permanent, când şi unde situaţia o impune, pentru a asigura circulaţia în condiţii de siguranţă pe reţeaua rutieră pe care o administrează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne