Rezidenti chinezi protesteaza impotriva construirii unui incinerator de gunoaie

Matthew Robertson
27.11.2009

Peste o mie de cetateni din provincia sudica chineza Guangzhou au desfasurat un protest in 23 noiembrie, pentru a-si exprima opozitia fata de construirea de catre oficialii locali a unui incinerator de gunoaie in apropierea locuintelor lor.

Multi dintre manifestanti faceau parte din clasa mijlocie si erau imbracati bine, demonstratia fiind diferita de zecile de mii de demonstratii care au loc in zonele rurale chineze in fiecare an, la ele participand in mod normal tarani.

Manifestantii si-au folosit telefoanele mobile pentru a trimite informatii proaspete pe Twitter, un serviciu de “micro-blogging”, pentru a tine lumea la curent. De asemenea ei au postat fotografii si materiale video pe Internet, aproape in timp real. Desi Twitter este blocat in China, acest program este folosit intens de utilizatorii chinezi de Internet care reusesc sa se strecoare prin blocada informationala a regimului.

Protestul a inceput la biroul local de petitii din districtul Panyu si apoi s-a deplasat la cladirea guvernamentala a orasului, conform unei stiri publicate de Southern Metropolis Daily si care a fost ulterior cenzurata.

Manifestantii au impartit brosuri si abtibilduri si au afisat coli de hartie pe care era scris “opuneti-va construirii incineratorului de gunoaie”. In semn de sustinere fata de manifestanti, patronul unui magazin de fotocopiere le-a facut gratuit mai multe copii ale acelor coli de hartie.

Incineratorul va arde 2.000 de tone de gunoaie pe zi.

Rezidentii si-au exprimat o serie de nemultumiri in legatura cu proiectul, incluzand impactul poluarii asupra mediului, impactul dioxinelor carcinogenetice asupra sanatatii si impactul incineratorului asupra valorii proprietatilor din zona.

Mai multe posturi locale de televiziune si-au trimis reporterii sa acopere evenimentul. Manifestantii s-au imprastiat, dupa ce oficialii Partidului Comunist Chinez au anuntat ca, constructia nu va inainta pana cand nu se va desfasura o evaluare a impactului incineratorului asupra mediului — desi o astfel de evaluare cu siguranta nu va multumi rezidentii.

In 2005, un centru de incinerare a gunoaielor a fost construit in satul Likeng, de asemenea in Guangzhou. Dupa aceea, rapoartele aparitiei cazurilor de cancer au crescut dramatic.

Desi oficialii au incercat sa calmeze spiritele, rezidentii nu mai au increderere in regimul comunist chinez. Desi regimul chinez ofera anumite asigurari ca incineratorul este sigur si expertii isi dau acordul, rezidentii totusi se opun construirii lui. “De ce? Pentru ca nu mai credem in experti”, a declarat o rezidenta din Panyu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor