Relaxaţi-vă acasă cu aceste patru elemente de design

Instalarea unui scaun sau fotoliu de fereastră în casa dumneavoastră vă poate oferi un loc de căldură, lumină şi odihnă atunci când viaţa devine stresantă
Instalarea unui scaun sau fotoliu de fereastră în casa dumneavoastră vă poate oferi un loc de căldură, lumină şi odihnă atunci când viaţa devine stresantă (Foto: pexels.com)

Anii petrecuţi în pandemie au inspirat designerii de interior şi proprietarii de case deopotrivă să facă unele schimbări în interiorul spaţiilor lor de locuit. Decoratorii experimentează cum pot aduce o atmosferă mai liniştitoare prin proiectele lor.

De la eliminarea dezordinii din spaţiile folosite intens, până la a da pereţilor un nou strat de zugrăveală, aceste tendinţe în materie de design sunt exact ceea ce aveţi nevoie pentru a vă face casa mai odihnitoare.

Amenajaţi un spaţiu de stat lângă fereastră

Unul dintre cele mai bune moduri în care designerii transformă casele în sanctuare liniştitoare este prin aducerea spaţiului exterior în spaţiul interior. Mai exact, amenajarea unui loc de stat lângă o fereastră din casa ta îţi poate oferi un loc de căldură, lumină şi odihnă atunci când viaţa devine stresantă.

"Spaţiile în care poţi să te aşezi lângă o fereastră provoacă un sentiment de odihnă şi de linişte pentru sine", a declarat designerul de interior Katie Hodges, cu sediul în West Hollywood, pentru Living Etc. "Ele sunt un colţişor pentru un moment special şi adaugă un confort pitoresc oricărui spaţiu."

"Orice fereastră sau încăpere este potrivită pentru un loc de aşezat lângă fereastră. Asigură-te doar că fereastra este suficient de mare sau la înălţimea potrivită pentru a putea vedea afară şi că lăţimea băncuţei de fereastră este suficient de încăpătoare pentru a te aşeza efectiv."

Lumânări, lumânări, lumânări, lumânări

O modalitate excelentă de a face din casă un loc mai liniştitor este să aprindeţi lumânări. Este un răspuns aromat la o problemă multisenzorială. Cu toate acestea, designerii de interior profită de ea.

"Dimineaţa, îmi place să aprind lumânări în bucătărie şi în camera de zi şi să le las să ardă până seara", a declarat co-fondatoarea, designerul principal şi directorul de creaţie al Metal Petal, Jade Joyner, pentru Better Homes & Gardens. "Lumânările creează o ambianţă liniştitoare, adăugând în acelaşi timp un pic de rafinament zilei mele."

Eliminaţi dezordinea

Deşi s-ar putea să nu fie la fel de amuzantă precum decorarea noii tale camere preferate, decongestionarea zonelor mai copleşitoare din punct de vedere vizual ale unei case poate face minuni pentru sănătatea mentală.

"Puţine lucruri creează nelinişte mentală la fel ca dezordinea", a declarat pentru Veranda, designerul Marie Flanigan, cu sediul în Houston. "Petreceţi timp pentru a sorta obiectele nefolosite, în vederea donării, şi investiţi în recipiente de organizare atrăgătoare, cum ar fi coşuri ţesute, borcane transparente de dimensiuni mari şi inserţii pentru sertare."

Pereţi în culori deschise şi luminoase

Psihologia ambientului a scos la iveală faptul că nuanţa pereţilor unei case poate avea un impact semnificativ asupra confortului personal. Pentru un ambient mai calm, luaţi în considerare utilizarea unor culori luminoase, dar discrete.

"Cercetările sugerează că ne simţim mai răcoriţi în încăperi cu tonuri mai reci şi mai încălziţi în încăperi cu tonuri mai calde, indiferent de temperatura reală, aşa că aceasta este o modalitate de a orienta un spaţiu către zona ta de confort", a declarat psihologul ambiental Toby Israel pentru Washington Post.

"Culorile care sunt relaxante la vedere nu sunt foarte saturate şi sunt relativ luminoase", a adăugat expertul Sally Augustin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură