PSD, acuzat că atacă iar Curtea de Conturi. Omul lui Dragnea, pe cale să primească noi puteri

Deşi PSD are preşedinţia Curţii de Conturi, instituţia este condusă de un plen care e mai greu de controlat, aşadar vrea să forţeze schimbarea legislaţiei astfel încât toate atribuţiile importante să le preia cel pe care l-au pus acolo şef, omul lui Liviu Dragnea, a avertizat deputatul Claudiu Năsui.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PSD a început asaltul împotriva Curţii de Conturi, instituţie a statului care verifică cheltuirea banilor publici de către stat în Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a atras atenţia marţi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui.

"Deşi PSD are preşedinţia acestei instituţii, Curtea de Conturi este condusă de un plen. Plen în care preşedintele nu are decât un singur vot. Care e problema PSD? Faptul că plenul este mai greu de controlat decât preşedintele. Astfel încât, majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcţionare a Curţii de Conturi ca să ducă toate atribuţiile importante de la plen către preşedinte. Simplu nu? De ce? Pentru că pot. Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de Conturi relativ benign şi au adus o serie întreagă de amendamente", a declarat Năsui.

Deputatul susţine că este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja: se introduce un proiect de lege relativ inofensiv după care în procesul parlamentar, se introduc amendamente care de fapt schimbă fundamental proiectul pentru că aşa zboară mai uşor sub radarul atenţiei publice.

"Ce îşi doreşte PSD-ul? Să ducă multiple puteri din mâna plenului Curţii de Conturi (organ colegial) către preşedintele Curţii de Conturi (domnul Busuioc, fost Secretar General al guvernului, cunoscut ca apropiat al domnului Dragnea). Miza este blocarea verificărilor Curţii şi potenţiala folosire politică a inspectorilor. Alte modificări dorite de PSD includ faptul că Curtea de conturi să nu mai investigheze achiziţii publice şi să trebuiască să ia de bun punctul de vedere al ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice). Altele vizează să nu se mai pronunţe asupra oportunităţii. Ştiţi cazurile acelea de softuri cumpărate pe n milioane de euro complet inutile dar care au finanţat mafia politică timp de ani de zile? Înainte aflam de ele din rapoartele Curţii de Conturi. Dacă trec modificările acestea nu o să mai ştim nimic. Pentru că o să ni se spună că dacă softul inutil şi costisitor a fost cumpărat procedural legal, Curtea de Conturi nu se mai poate pronunţa asupra lui în rapoartele sale. Practic furturile dispar pentru că nu o să mai aflăm de ele. Şi asta îşi doreşte PSD azi", a explicat Năsui.

Reprezentantul USR promite să ţină la curent opinia publică asupra felului în care evoluează lucrurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne