Produsele lactate din RM nu ar conţine lapte. ANSA verifică compania JLC

Un studiu publicat recent constată că lactatele produse în RM ar conţine o cantitate enormă de grăsimi vegetale. Firma JLC, liderul pieţei produselor lactate afirma că investigaţia ar fi prezentat date eronate la comanda unui concurent.
Produse lactate din RM. Compania JLC (rtr.md)
Ştefan Sârbu
06.02.2018

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a demarat controale la producătorii de lactate din Republica Moldova, în urma studiului iniţiat de Fundaţia Est-Europeană şi efectuat în laboratoarele Centrului de Metrologie Aplicată şi Certificare care a arătat că într-un număr semnificativ de produse lactate precum: untul, smântâna, caşcavalurile şi brânzeturile, comercializate în ţară, grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de origini vegetale.

Astfel, studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate din R. Moldova, dar şi de import. Grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depăşească 5% din totalul de grăsimi conţinute în produsul lactat. O pătrime din mostre au picat acest test. Primul pe listă este liderul pieţei produselor lactate – întreprinderea JLC. În brânza de vaci granulată de 5% „Făguraş” grăsimile de origine străină au constituit 93,2%, în brânza „Grăuncior” – 89,31%, iar în produsul „Gingăşie” – 89%.

Primele verificări au fost făcute marţi la JLC, cea mai mare companie din domeniu. Reprezentanţii ANSA au prelevat probe de lactate atât din depozit, cât şi din magazinul firmei. Rezultatele urmează a fi cunoscute în cinci zile.

În replică, reprezentanţii producătorului de lactate JLC susţin că dezvăluirile în urma investigaţiei nu reprezintă realitatea. Acestea nu exclud că ar fi fost făcute la comanda unui concurent. În context, angajaţii JLC au ţinut să mai atenţioneze că probele au fost prelevate în noiembrie, iar rezultatele au fost publicate recent.

”Este un fals. Noi niciodată în astfel de produse nu am utilizat grăsimi vegetale. Pur şi simplu, nu este posibil, deoarece prin adaosul de grăsimi vegetale nu s-ar fi închegat granulele de brânză”, a explicat Olga Obuhova, tehnolog principal JLC.

Experţii explică că în Republica Moldova se consumă mai mult lapte decât se produce, de aceea producătorii folosesc la procesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai scump, chiar şi dublu în unele cazuri.

Menţionăm că întreprinderea JLC face parte dintr-un imperiu al laptelui cu vânzări de peste 300 de milioane de euro, controlat din Germania de milionarul moldovean Vladimir Jardan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor