Primul spital din ţară care ar putea intra în faliment din cauza salariilor

Spital
Spital (spitalulhorezu.ro)
Andrei Popescu
09.04.2024

Sorin Mehedinţu, managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti, Gorj, a declarat, pentru HotNews.ro, că unitatea spitalicească pe care o conduce ar putea intra în faliment din cauză că salariile consumă 99% din buget.

De asemenea, managerul susţine că spitalul, în care s-au investit în ultimii ani peste 15 milioane de euro, are datorii de 5,9 milioane de lei, echivalentul a aproape 1,2 milioane de euro.

Calculele HotNews.ro, realizate pe bugetul oficial al spitalului pe 2024, arată costuri cu personalul reprezentând 85% din bugetul total. În cifre absolute, din bugetul anual de 83 de milioane de lei al Spitalului orăşenesc Târgu Cărbuneşti, 70 de milioane de lei reprezintă costurile cu personalul.

Lunar, costurile cu veniturile angajaţilor sunt de 5,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă pe fiecare angajat, în medie, 10.600 de lei brut.

Potrivit sursei citate, medicii şi restul personalului spitalului orăşenesc de urgenţă Târgu Cărbuneşti, oraş de 8.000 de locuitori la 25 de kilometri sud-est de Târgu Jiu, au fost convocaţi de manager pentru a fi anunţaţi că spitalul este la un pas de incapacitate de plată şi poate deveni primul din România care intră în faliment.

Anunţul managerului a stârnit nemulţumirea personalului, mai ales că angajaţii spun că nu au primit nici majorarea salarială de 5% din luna ianuarie, prima dintr-o serie de majorări etapizate decise de Guvern, care se fac în primele 6 luni ale anului.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor