Premierul sud-coreean demisionează ca urmare a naufragiului feribotului Sewol

Premierul Coreei de Sud, Chung Hong-won. (youtube.)
Flori Mladin
27.04.2014

Premierul sud-coreean Chung Hong-won şi-a anunţat duminică demisia, ca urmare a naufragiului feribotului Sewol care s-a scufundat pe 16 aprilie în largul coastelor Coreei de Sud, soldându-se cu sute de morţi şi dispăruţi, dintre care marea majoritate erau elevi.

Chung Hong-won şi-a asumat responsabilitatea şi şi-a anunţat demisia în direct, la televiziune, acest lucru fiind considerat obligatoriu de către oficiali guvernamentali sau patronii firmei sud-coreene care au fost aspru criticaţi pentru tragedia care a avut loc.

"Îmi cer scuze pentru că am fost incapabil să împiedic producerea acestui accident şi incapabil să-i gestionez corect urmările", a afirmat acesta. "Consider, în calitate de premier, că este necesar să îmi asum responsabilităţile şi să demisionez", a adăugat Chung Hong-won.

Guvernul care iniţial anunţase că toate persoanele de la bord au fost salvate, precum şi multe dintre instituţiile vizate au fost criticaţi dur de către familiile victimelor care acuză autorităţile că au exagerat în declaraţiile făcute în legăturtă cu acest naufragiu, în comparaţie cu măsurile de salvare pe care le-au luat în mod real.

Din totalul de 476 de persoane aflate la bord, 187 de persoane au fost declarate decedate, conform ultimului bilanţ oficial comunicat sâmbătă. 115 persoane sunt date dispărute, în continuare, fiind blocate în epava feribotului Sewol, care s-a scufundat în dimineaţa zilei de 16 aprilie. Pe navă se afla un număr de 325 de liceeni care efectuau o excursie şcolară către Insula Jeju.

Căpitanul vasului Lee Joon-Seok şi doi dintre membrii echipajului său au fost arestaţi, toţi trei fiind criticaţi că au întârziat să ia decizia de evacuare a navei şi că au abandonat sute de pasageri rămaşi prizonieri pe feribot în timp ce ei înşişi s-au salvat.

Este de menţionat faptul că după ce a fost salvat de pe vaporul naufragiat, directorul adjunct al şcolii la care învăţau elevii dispăruţi s-a sinucis în faţa sălii de sport din Jindo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor