Huawei infiltrează reţeaua Coreei de Sud. Pentagonul îngrijorat, administraţia SUA împăciuitoare

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

Comandamentul militar american în Coreea de Sud este îngrijorat din cauza infiltrării companiei Huawei în sistemele de comunicaţii securizate ale peninsulei coreene.

Chris Bush, purtător de cuvânt pentru Forţele Americane din Coreea, a ridicat problema unui acord dintre compania chineză Huawei Technologies, Inc. şi firma sud coreeană LG - care ar putea submina securitatea transmisiilor în peninsulă.

Un fost oficial de top al administraţiei Obama a declarat că este extrem de îngrijorat de folosirea echipamentelor Huawei în cadrul sistemului de telecomunicaţii al Peninsulei coreene – afirmând că echipamentele vor fi până la urmă folosite oricând pentru spionaj pe timp de pace, ori ca instrument de sabotare în timpul vreunui conflict.

“Huawei este braţul guvernului chinez,” a afirmat oficialul american cu privire la controversata companie de echipamente de reţea. Oficialul, este citat de publicaţia Freebeacon în condiţii de anonimat, din cauza caracterului secret al dovezilor împotriva Huawei.

Huawei este blocată de la obţinerea de contracte importante în SUA, după ce mai multe rapoarte au ridicat îngrijorări despre legăturile companiei cu Armata de Eliberare a Chinei, care aparţine Partidului Comunist Chinez.

Echipamentele Huawei au mai fost interzise în Australia, iar în Marea Britanie sunt controlate în mod regulat pentru găuri de securitate.

Fostul director CIA şi NSA Michael Hayden a avertizat de asemenea că Huawei aduce un risc pentru securitate, afirmând chiar că firma a încercat să recruteze oficiali americani de top pentru a face lobby în favoarea acesteia, vătămând interesele SUA.

“Continuăm să fim îngrijoraţi de lipsa de transparenţă a relaţiei dintre Huawei şi regimul chinez, astfel încât prezenţa firmei în infrastructura Republicii Coreea este evident de natură să provoace îngrijorări, având în vedere integrarea dintre forţele noastre şi cele ale sudului peninsulei Coreene” a declarat Hayden citat de Free Beacon.

Departamentul de Stat a încercat să minimizeze îngrijorările legate de securitate ale Pentagonului şi ale agenţiilor de spionaj, provocate de penetrarea companiei Huawei în reţeaua coreeană de comunicaţii.

Un oficial al administraţiei americane a anunţat că militarii sud coreeni vor utiliza canale separate de comunicare care nu vor fi echipate cu routere şi switchuri Huawei, pentru a asigura securitatea.

Huawei a negat orice acuzaţii d e spionaj. Regimul comunist de la Beijing a apărat Huawei, mai ales după dezvăluirile contractorului NSA Edward Snowden care arătau ca şi NSA a spionat firma Huawei.

România propune colaborări cu Huawei

Pe de altă parte România a încheiat un memorandum cu Huawei, cu prilejul vizitei la Bucureşti a delegaţiei premierului chinez Li Keqiang. Acordul prevede acordarea suportului necesar pentru extinderea activităţilor comerciale ale companiei Huawei, cât şi angajamentul Huawei pentru investiţii locale în viitor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a continuat linia în martie, când, în timpul unei vizite oficiale în China, a propus chinezilor să îşi aleagă un oraş din România, pentru a dezvolta "un sistem de supraveghere" care să permită creşterea "siguranţei cetăţeanului".