Parcul Gării de Nord, de la teren plin de gunoaie, la Grădina Publică, amenajată pentru cetăţeni

După 7 ani de abandon, Parcul Gării de Nord va intra în administraţia Sectorului 1 şi va putea fi reamenajat, în urma votării unui proiect susţinut de consilierii locali USR.
Ilinca Macarie, consilier USR
Ilinca Macarie, consilier USR (Facebook)

Consiliul local al sectorului 1 a aprobat vineri, 30 iunie 2017, un proiect iniţiat de USR, în baza căruia poate fi demarat procesul de achiziţie publică pentru servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei de pregătire a concursului de soluţii şi a realizării temei de concurs în scopul reamenajării Parcului Gării de Nord

"Primăria Sectorului 1 va demara, în termen de cel mult 60 de zile de la data prezentei, conform legislaţiei în vigoare, procesul de achiziţie publică pentru servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei de pregătire a concursului de soluţii şi a realizării temei de concurs pentru: Reabilitarea şi Transformarea în Grădină Publică a Parcului Gării de Nord, din zona delimitată de str. Witting, Bd. Dinicu Golescu şi Str. Gării", se arată în proiectul de hotărâre votat vineri.

Potrivit comunicatului de presă remis de USR către Epoch Times, dificultăţile proiectului au început de la situaţia juridică a parcului şi incertitudinile legate de proprietatea terenului care ar fi aparţinut Ministerului Transporturilor. Cel puţin aşa susţineau atât Primăria Sectorului 1 cât şi ALPAB-ul.

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti aprobase două hotărâri care contraziceau această părere: HCGMB 321/2010 prin care administraţia parcului era atribuită către ALPAB şi HCGMB 129/2016 prin care Primăria Generală solicita trecerea administraţiei parcului de la ALPAB la Sectorul 1. Pe baza acestor hotărâri, iniţiatorul proiectului, consilierul local, Ilinca Macarie, a contactat autorităţile, senatorul Vlad Alexandrescu a lansat interpelări la Ministerul Transporturilor şi situaţia a putut fi clarificată: terenul se află în proprietatea Primăriei Generale, în urma unei decizii judecătoreşti definitive, aşa cum confirmă şi documentele cadastrale obţinute, iar HCGMB trebuiau puse în aplicare de ALPAB, astfel încât transferul către Sectorul 1 să devină efectiv.

Demersurile USR pun în evidenţă faliile sistemului administrativ din România care permit deresponsabilizarea autorităţilor, abandonul patrimoniului colectiv şi nepăsarea faţă de cetăţeni.

Timp de 7 ani, din cauza lipsei de interes şi a haosului din instituţiile în cauză, Parcul Gării de Nord a rămas fără o administrare propriu-zisă, s-a degradat vizibil, a devenit un cuib de infracţionalitate, un depozit de gunoaie, cu mobilier devastat, cu alei deteriorate şi vegetaţie neîngrijită. Ilinca Macarie susţine că „Parcul Gării de Nord are nevoie acum de o schimbare de paradigmă, prin transformarea lui în grădină publică, prin refacerea compoziţiei sale originale, în concordanţă cu statutul său, ca parte integrantă din ansamblul Gării de Nord, clasată monument de arhitectură. Parcul Gării trebuie să redevină o poartă de intrare în oraş, aşa cum a fost el gândit iniţial, o carte de vizită pentru cei care sosesc cu trenul în Bucureşti”, se precizează în comunicat.

Proiectul USR propune reamenajarea parcului în grădină publică pentru a dispune de un acces controlat şi dotări corespunzătoare (mobilier urban, iluminare, spaţii plantate, locuri de joacă), în urma unui concurs de arhitectură peisagistică.

"Bugetul Primăriei Sectorului 1 pentru anul 2016, va fi revizuit în termen de cel mult 30 de zile de la data prezentei pentru a aloca sumele necesare realizării documentaţiei de pregătire a concursului de soluţii şi a realizării temei de concurs prevăzut la articolul 1. Propunerea în acest sens va fi întocmită de aparatul de specialitate al Primăriei Sectorului 1", se mai precizează în hotărârea adoptată vineri de consiliul local sector 1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne