PACT va sesiza la CCR legea alegerilor parlamentare

PACT acuză că legea privind alegerile parlamentare încalcă mai multe articole constituţionale şi face un apel către toţi "actorii vieţii publice" să se alăture demersului sesizării CCR.
Loredana Diacu
05.10.2016

alte articole

Sebastian Burduja (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
05.10.2016

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor a demarat procedura de contestare la Curtea Constituţională din România a legii privitoare la alegerea senatorilor şi deputaţilor. Astfel, PACT a depus marţi, 4 octombrie, o plângere prealabilă la Guvernul României prin care solicită revocarea hotărârii referitoare la stabilirea datei alegerilor parlamentare.

"Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) şi candidaţii independenţi pe care formaţiunea îi susţine la alegerile parlamentare în 8 judeţe ale ţării, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat protestează vehement împotriva legii care reglementează alegerile parlamentare, care este nedreaptă, nedemocratică, neconstituţională.

Legea privind alegerile parlamentare încalcă mai multe articole constituţionale. Astfel, prin numărul de semnături solicitate, se îngrădeşte dreptul fundamental de a fi ales atât pentru partide cât şi pentru candidaţii independenţi", acuză PACT.

Un alt aspect reclamat de reprezentanţii PACT constă în faptul că legea impune un prag electoral de 5%, prag care nu mai există în nicio democraţie europeană consolidată şi care impietează însuşi scopul pentru care există partidele politice.

"Totodată, parlamentarii s-au poziţionat deasupra suveranităţii naţionale prin nerespectarea rezultatului referendumului din 2009", mai arată liderii formaţiunii.

"PACT va ridica excepţiile de constituţionalitate în faţa Curţii Constituţionale din România şi va apela la toate mijloacele legale permise de sistemul legislativ român pentru a îndrepta gravele abateri ale unei legi profund nedrepte şi pentru a ne apăra pe noi şi pe toţi cei care ţin la aceste principii de abuzurile unei clase politice corupte.

Facem un apel către toţi ceilalţi actori ai vieţii publice din România: jurnalişti, membri ai asociaţiilor de apărare a drepturilor omului, politicieni care nu şi-au pierdut coloana vertebrală, mediu economic, sindicate sau cetăţeni să ni se alăture în acest demers", se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor