"O pagină falsă care promite câştiguri uriaşe peste noapte" - Burduja, victima unei noi tentative de fraudă

(Facebook/MinisterulEnergiei)

Ministerul Energiei a anunţat, miercuri, că a identificat o nouă tentativă de înşelăciune care foloseşte imaginea şi numele ministrului Sebastian Burduja, făcând referire la o pagină de socializare care promite câştiguri uriaşe în schimbul unei sume de bani investite.

“Atragem atenţia cu privire la o nouă tentativă de înşelăciune care foloseşte imaginea şi numele Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Recent, am identificat o pagină falsă care promite câştiguri uriaşe peste noapte în schimbul unei sume de bani investite. Mai grav, această pagină conţine şi o semnătură falsă a ministrului.

Vă asigurăm că acea semnătură nu este reală şi nu reprezintă avizul Ministrului Energiei. Recomandăm tuturor să fie extrem de vigilenţi în faţa acestor acte de înşelăciune şi să raporteze imediat paginile de acest gen platformelor corespunzătoare”, a precizat instituţia pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, instituţia a mai transmis că Burduja “va formula şi de această dată o plângere penală la DIICOT împotriva persoanelor care au creat şi publicat pe internet acest conţinut înşelător şi fals!”.

Reamintim că, săptămâna trecută, Burduja a anunţat că a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu un videoclip de tip deepfake şi un articol de tip fake news. Aceasta este cea de a doua plângere a lui Burduja pe motiv că imaginea şi vocea i-au fost folosite într-un material de tip deepfake.

“Recent, în spaţiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală şi manipulată a imaginii şi declaraţiilor ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susţinând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiţionale create de două companii, cu promisiunea unor câştiguri financiare pentru cetăţeni. Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea şi imaginea ministrului Energiei, dar încorporează şi linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potenţiale ameninţări cibernetice”, a transmis la acea vreme Ministerul Energiei într-un comunicat.

În documentul respectiv se mai precizează că în faţa acestei situaţii grave, ministrul Energiei a sesizat DIICOT, solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conţinutului fals de pe platformele de socializare şi de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia şi a preveni continuarea săvârşirii infracţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne