Noua Republică susţine crearea Tribunalului Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

"Spre deosebire de crimele fascismului, care au fost condamnate atât politic cât şi juridic, crimele comunismului împotriva umanităţii şi crimele de război înfăptuite de statele comuniste nu au făcut, decât ocazional, obiectul unor procese internaţionale", atrage atenţia Partidul Noua Republică, cerând Guvernului României să iniţieze constituirea unui Tribunal Internaţional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, alături de guvernele Cehiei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei şi Ungariei, care şi-au declarat deja intenţia.

În contextul în care miniştrii de Justiţie din opt state membre ale UE parte, cândva, din fostul bloc de influenţă al URSS, au semnat la Tallinn un acord vizând înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, Partidul Noua Republică cere Guvernului României să se ralieze acestui demers, arătând că "foşti lideri comunişti, criminali notorii, sunt încă veneraţi de unii, iar chipurile lor şi însemnele comuniste sunt utilizate pentru propaganda unor forţe ale stângii actuale."

"Utilizarea acestor însemne nu a fost pusă, încă, în afara legii, aşa cum s-a întâmplat cu însemnele fasciste. Este timpul ca regimurile totalitare, criminale comuniste să fie condamnate de către un tribunal internaţional, pentru ca tânăra generaţie să conştientizeze ororile comise de acestea şi să fie ferită de a repeta cumva, din necunoaştere, tragedia care a cuprins, în secolul al douăzecilea, o mare parte din omenire", scriu reprezentanţii Partidului Noua Republică, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea, liderii Partidului Noua Republică mai opinează că tânăra generaţie trebuie să cunoască, nu numai din povestirile părinţilor şi bunicilor, ci şi din datele oficiale, inclusiv din deciziile unui Tribunal Internaţional, crimele comise în numele „dreptului istoric” al „clasei muncitoare” de a prelua conducerea statului „lichidând” sau „reeducând” clasele „burghezo-moşierească” şi a „chiaburilor”.

"Alături de înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Muzeu al comunismului, propunere legislativă pe care a iniţiat-o în Parlament, Partidul Noua Republică cere Guvernului României să se alăture ţărilor care, la Conferinţa de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, au cerut înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru investigarea crimelor comunismului. Semnând această iniţiativă, Guvernul Ponta va putea demonstra românilor şi opiniei publice internaţionale dacă nu este, aşa cum afirmă unii, continuatorul guvernului comunist al 'Epocii de aur' ceauşiste", se mai arată în comunicat.

Reamintim în context că ministrul eston al Justiţiei Urmas Reinsalu a propus recent, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului

„Oamenii trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului”, şi-a explicat Reinsalu iniţiativa, arătând că, după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internaţional, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

Propunerea lui Urmas Reinslau a întrunit adeziunea miniştrilor Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia care au semnat un acord în acest sens.

Mai amintim că Parlamentul României a adoptat, recent, o lege care incriminează cultul persoanelor vinovate de legionarism, fascism, rasism, xenofobie, precum şi promovarea unor simboluri, concepţii, doctrine, aparţinând aceluiaşi spectru ideologic, "omiţând" însă să condamne comunismul, ideologie care a făcut sute de mii de victime pe teritoriul României.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne