Nou fenomen în sumo. Tânăr de 24 de ani a avut cea mai rapidă ascensiune din istorie

Takerufuji a doborât duminică un record vechi de peste 110 ani şi a câştigat Cupa Împăratului. El a intrat în acest sport în urmă cu un an şi jumătate.
Takerufuji (Mikiya Ishioka, numele real al luptătorului)
Takerufuji (Mikiya Ishioka, numele real al luptătorului) (screenshot via @asahi.com)

Takerufuji, un luptător în vârstă de 24 de ani, a intrat în istoria sumo, câştigând duminică, 24 martie un turneu important la doar un an şi jumătate după ce s-a apucat de disciplina japoneză - aceasta fiind cea mai rapidă ascensiune din istoria sportului - doborând un record de peste 110 ani.

Colosul de 1,84 m şi 143 kg a câştigat duminică Cupa Împăratului, la finalul turneului de primăvară de la Osaka, învingându-l în finală pe Gonoyama, un alt star în ascensiune în sumo.

Triumful lui Takerufuji este cu atât mai surprinzător pentru modul în care a fost obţinut, deoarece, după ce s-a accidentat la gleznă cu o zi înainte, luptătorul a trebuit să se întoarcă la vestiare într-un scaun cu rotile şi să se supună unor examene medicale la spital.

"În acel moment am renunţat la orice speranţă de a câştiga turneul", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, luptătorul, care se antrenează alături de marele campion “yokozuna” (cel mai înalt rang primit de luptătorii de sumo) Terunofuji, care a lipsit de la turneu din cauza unei accidentări.

Dar "yokozuna a venit la mine şi mi-a spus: 'Poţi să o faci. Nu recordul contează, ci amintirea Este în regulă dacă pierzi, dar nu vei mai avea niciodată o astfel de şansă", a explicat Takerufuji.

De la primii săi paşi, în septembrie 2022, asupra unui "dohyo", ringul în care se desfăşoară meciurile, Mikiya Ishioka (numele real al luptătorului) a parcurs cele cinci divizii inferioare cu o viteză ameţitoare, având doar 10 înfrângeri în 79 de meciuri.

Titlul obţinut în doar 10 turnee l-a făcut să fie luptătorul care a ridicat cel mai rapid o cupă şi primul care a făcut acest lucru ca debutant în prima divizie din 1914 încoace.

Triumful tânărului originar din Aomori (nordul Japoniei) a fost atât de rapid încât, potrivit presei din această ţară, el este primul luptător care a câştigat un turneu major fără a avea părul suficient de lung pentru a avea "oicho", coafura tipică a luptătorilor de sumo.

Aceasta este o veste binevenită într-o lume a sumo zguduită în mod regulat de scandaluri. Fostul yokozuna Hakuho a fost sancţionat luna trecută pentru acte de violenţă comise de unul dintre discipolii săi, care a fost şi el interzis în acest sport.

În luna iulie a anului trecut, un alt fost luptător de sumo a denunţat că a fost abuzat timp de opt ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport