Moldova, din ce în ce mai categorică cu Rusia: Dă "interzis" unei delegaţii ruseşti la o reuniune a ONU la Chişinău

Maia Sandu
Maia Sandu (presedinte.md)

După ce a expulzat marţi un diplomat rus din cauza deschiderii secţiilor de votare pentru alegerile prezidenţiale din regiunea separatistă Transnistria, guvernul pro-european al Republicii Moldova a dublat acţiunile punitive împotriva Moscovei, afirmând că va interzice accesul unei delegaţii ruseşti la o reuniune a Organizaţiei Naţiunilor Unite care va avea loc la Chişinău în luna mai, transmite Reuters.

Ministerul moldovean de Externe l-a chemat de două ori pe trimisul Moscovei, Oleg Vasneţov, pentru a protesta faţă de deschiderea secţiilor de votare în Transnistria, o enclavă pro-rusă nerecunoscută, în ciuda opoziţiei Republicii Moldova.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a declarat că acţiunea Rusiei indică o lipsă de respect pentru suveranitatea Republicii Moldova şi a promis un răspuns guvernamental în cadrul unei conferinţe de presă de luni.

"Nu dorim o relaţie cu un regim care ucide oameni nevinovaţi în fiecare zi", a declarat luni Sandu despre Rusia.

Citiți și Chişinăul declară indezirabil un diplomat rus: Are la dispoziţie 72 de ore să părăsească R. Moldova / Moscova ameninţă, din nou

Guvernul lui Sandu l-a expulzat pe diplomatul rus neidentificat în semn de protest faţă de deschiderea a şase secţii de votare în Transnistria în loc de o secţie de votare în capitala Republicii Moldova, Chişinău, aşa cum s-a convenit anterior.

Trimisul Vasneţov a declarat că Moscova va elabora un răspuns la ceea ce a descris ca fiind un act neprietenos din partea Moldovei, a relatat agenţia de ştiri rusă TASS.

Într-o declaraţie, Ministerul moldovean de Externe a declarat că a interzis accesul unei delegaţii ruseşti la o reuniune regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Acesta a precizat că decizia "a ţinut cont de continuarea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant Carta ONU şi a provocat numeroase crize pe scena internaţională".

Participarea Rusiei la reuniune, a precizat aceasta, se va limita la personalul ambasadei sau online.

Citiți și Chişinăul, acuzaţii dure la adresa Rusiei: Buletinele de vot au fost tipărite ilegal în Transnistria, pentru a evita frontierele

Reacţia Rusiei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat ambele măsuri ca fiind "ultima parte a unei campanii antiruseşti condusă de liderii Republicii Moldova".

Ea a spus că este, de asemenea, un mod al Moldovei de a "regla conturile" pentru că Rusia a oferit mijloacele necesare pentru ca locuitorii Transnistriei să voteze la scrutinul prezidenţial din Rusia.

Citiți și Curtea Constituţională a respins sesizarea deputaţilor comunişti şi socialişti. Limba de stat a Republicii Moldova este limba română

Context

Relaţiile Moldovei cu Rusia au devenit tensionate de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, pe care guvernul Moldovei a condamnat-o cu fermitate.

Anul trecut, Moldova a cerut Rusiei să reducă drastic personalul ambasadei sale de la 80 la 25 de persoane, pentru a stabili paritatea cu reprezentanţa Moldovei la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe