Modificarea legii ANI. Băsescu: Se şterg cu buretele incompatibilităţile

În timp ce lumea era cu ochii pe legile Justiţiei, parlamentarii Puterii au adoptat proiectul de modificare a legii ANI, act normativ prin care primarii, consilierii şi parlamentarii declaraţi incompatibili pot candida pentru noi mandate.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Modificarea Legii de funcţionare a ANI, votată luni în plenul Camerei Deputaţilor, "prăbuşeşte ANI" şi "şterge cu buretele" incompatibilităţile constatate în perioada 2007 - 2013 în cazul primarilor şi parlamentarilor, a declarat, luni, liderul PMP, Traian Băsescu, la România TV.

"Ştiţi ce s-a întâmplat azi în Camera Deputaţilor, în câteva secunde? A trecut legea prin care primarii care au fost constataţi a fi incompatibili pot candida, parlamentarii care au fost constataţi a fi incompatibili, cu hotărâri judecătoreşti definitive, pot candida. Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 - n.r.) şi astăzi a trecut cu votul majorităţii această lege care pur şi simplu prăbuşeşte ANI şi şterge cu buretele incompatibilităţile pentru parlamentari, incompatibilităţi în perioada 2007 - 2013 (...). Şi primarii, despre care se spune aşa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanţă, nu pot ocupa funcţii în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (...) Astăzi şi-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili şi problema primarilor şi consilierilor incompatibili", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Liderul PMP a precizat că doreşte să ştie cum a votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI şi a lansat o întrebare publică în acest sens.

"Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să ştiu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică", a fost întrebarea lui Traian Băsescu.

Reamintim că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Potrivit ANI, proiectul, cu amendamentele admise în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor prevede faptul că destituirea din funcţie a persoanelor faţă de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcţia ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010).

Astfel, soluţia preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

- Funcţionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeaşi funcţie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum şi orice altă funcţie, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi a legii civile;

- Se instituie posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor sau al conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014", se arată în comunicatul ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne