Mircea Dumitru: Eu nu declar război nimănui. Eu sunt un profesor şi ţin la demnitatea acestei meserii!

„La o anumită vârstă, trebuie să pui în acord credinţele tale, principiile, valorile pentru care militezi cu acţiunile publice. Nu poţi să trăieşti într-o fractură între valori şi acţiuni", şi-a explicat Mircea Dumitru demisia din cadrul CNATDCU.
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
30.01.2018

Recent demisionat din toate funcţiile pe care le ocupa în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în semn de protest faţă de numirea lui Valentin Popa în fruntea Ministerului Educaţiei, rectorul Universităţii Bucureşti Mircea Dumitru a explicat, la Digi24, că nu se războieşte politic cu nimeni, dar este în război cu „nişte mentalităţi”.

"Eu nu declar război nimănui. Eu sunt un profesor în primul rând şi ţin la demnitatea acestei meserii. Şi cred că nu există un profesor adevărat în lumea asta care să închidă ochii cu uşurinţă la ceea ce înseamnă copiat, fraude şi înşelăciune. Acesta este motivul. Nu am un război politic cu nimeni. Denunţ o chestiune de genul acesta, că e o motivaţie politică şi că eu sunt într-un război cu un minister. Mai degrabă sunt în război cu nişte mentalităţi, cu anumite viziuni, care nu sunt ale mele”, a declarat Mircea Dumitru la Digi24.

Fostul ministru al Educaţiei a mai amintit de declaraţiile lui Popa legate de plagiat, acesta fiind un motiv în plus pentru el să iasă din CNATDCU. Reamintim că Popa a declarat luni, la Parlament, că în spaţiul public se discută prea mult despre plagiate, ceea ce umbreşte valorile învăţământului românesc, în condiţiile în care nici legea nu prevede exact unde se pun ghilimelele.

„La o anumită vârstă, trebuie să pui în acord credinţele tale, principiile, valorile pentru care militezi cu acţiunile publice. Nu poţi să trăieşti într-o fractură între valori şi acţiuni. E mai bine şi pentru mine, şi pentru ceilalţi pe care probabil că i-am deranjat foarte mult în ultimii ani. Să vedem dacă proiectele domniilor lor sunt mai bune, sunt potrivite pentru cercetarea din România, pentru învăţământ şi pentru educaţie. Voi fi primul care să-i felicite”, a adăugat Mircea Dumitru.

Întrebat despre declaraţia ministrului Popa referitoare la calitatea învăţământului şi discuţiile excesive despre plagiate, Mircea Dumitru a arătat că cele două lucruri nu se exclud în mod necesar. „Învăţământul poate avea aspecte bune şi chiar şi are, pentru că altfel nu s-ar justifica faptul că sunt mulţi dintre absolvenţii universităţilor din România care sunt foarte bine pregătiţi. Aceasta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la frauda academică şi la furtul intelectual!”, a subliniat rectorul Universităţii Bucureşti.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor