Mircea Dumitru şi-a dat demisia de onoare: Popa să "pună mâna" pe carte, duce o luptă infantilă cu gramatica

Rectorul Mircea Dumitru a ajuns la concluzia că un "act salubru de minimă decenţă publică" este să se retragă din toate funcţiile asociate cu funcţionarea Ministerului Educaţiei după ce social-democratul Valentin Popa a preluat frâiele acestei instituţii.
Mircea Dumitru(Ministrul Educatiei) (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
29.01.2018

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a demisionat din toate funcţiile pe care le ocupa în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), în semn de protest faţă de numirea lui Valentin Popa în fruntea Ministerului Educaţiei.

"Domnule Ministru, vă rog să luaţi notă de demisia mea din toate funcţiile pe care le ocup în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU): membru în Consiliul General, Preşedinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie. Domnule Ministru, prezenţa mea în acest Consiliu ar fi total irelevantă şi ar induce unui observator imparţial de bună credinţă falsa impresie a unui acord de fond între viziunea dumneavoastră şi a mea cu privire la standardele eticii academice, în timp ce mie îmi este evident, urmărind declaraţiile publice de astăzi ale domniei voastre, că aş fi pus în situaţia de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile", a declarat Mircea Dumitru, într-o scrisoare adresată ministrului Educaţiei.

Fostul ministru susţine că a reflectat la nevoia de a pune în acord conduita sa publică şi asumarea unor funcţii în serviciul comunităţii academice cu valorile integrităţii profesionale în care continuă să creadă cu obstinaţie şi a ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decenţă publică este să se retragă din toate funcţiile asociate cu funcţionarea Ministerului Educaţiei.

"Atâta timp cât poziţia de ministru a fost gerată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deşi nu m-am simţit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există - încă - o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul că demnitarul cu cea mai înaltă funcţie în sistemul de educaţie era un agramat lamentabil şi un incult irecuperabil şi, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am faţă de comunitatea mea profesională", a precizat Mircea Dumitru.

În opinia fostului ministru tehnocrat al Educaţiei, acum lucrurile au luat o întorsătura grotescă.

"Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îî revine unui universitar care este şi rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române şi ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă şi de semantică a frazei, decât să gestioneze o responsabilitate uriaşă pentru copiii şi viitorul acestei ţări, ... ei bine! în astfel de circumstanţe, prezenţa mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăţi sufleteşti. Din păcate sau, cine ştie, poate din fericire, constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieţii mele! Este momentul să mă retrag în linişte şi să "îmi cultiv propria grădină” (Voltaire). Fără speranţă, dar împăcat cu mine însumi, Mircea Dumitru", şi-a încheiat scrisoarea rectorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor