Ministrul cecen al Situaţiilor de Urgenţă, reţinut de poliţie în Daghestan. "Fratele drag" al lui Kadîrov ar fi condus beat la volan

Şeful Ministerului cecen al Situaţiilor de Urgenţă, Alikhan Tsakaev
Şeful Ministerului cecen al Situaţiilor de Urgenţă, Alikhan Tsakaev (Screenshot)

În Daghestan, poliţiştii au oprit maşina şefului Ministerului Situaţiilor de Urgenţă din Cecenia, Alihan Ţakaev. Potrivit unei ştiri Radio Svoboda, ministrul Ţakaev a fost reţinut, dar ulterior a fost eliberat după sosirea forţelor speciale cecene la locul incidentului.

Mai multe canale Telegram au raportat că Ţakaev a fost reţinut la punctul de control federal Gerzel de la graniţa cu Cecenia.

Unele surse afirmă că ministrul nu ar fi avut acte la el, iar o altă sursă susţine că maşina lui Ţakaev circula pe banda din sens opus şi nu s-a oprit la solicitarea poliţiştilor rutieri.

Potrivit versiunii publicaţiei Kavkaz.Realii, care nu a fost confirmată deocamdată, Ţakaev a fost reţinut pentru că a condus în stare de ebrietate şi a încercat să dea peste poliţişti.

Ulterior, la locul incidentului a sosit o maşină din cadrul batalionului de poliţie rutieră cecenă, precum şi trei maşini cu simbolurile forţelor speciale Akhmat. Oamenii din maşini au cerut aspru ca reţinutul să le fie dat, iar în cele din urmă aceştia l-au luat cu ei pe Ţakaev.

Mai multe surse relatează că printre cei care au venit să-l ia pe Ţakaev s-a numărat şi Abuzaid Vismuradov, şeful serviciului de pază şi protecţie a lui Ramzan Kadîrov.

De asemenea, se remarcă faptul că Ramzan Kadîrov l-a numit în mod repetat pe şeful Ministerului Republican al Situaţiilor de Urgenţă Ţakaev „frate drag”.

Autorităţile cecene nu au comentat încă incidentul în care a fost implicat Alihan Ţakaev.

În martie 2022, general-maiorul Alihan Ţakaev a fost numit şef al Direcţiei Principale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă în Cecenia. Între 2007 şi 2019, el a fost comandantul OMON-ului cecen. În timpul mandatului său, subunitatea a fost implicată activ în răpirea şi torturarea locuitorilor locali. Conform datelor de la Kavkaz.Realii, în unele cazuri, viitorul şef al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a participat personal.

Novaya Gazeta a relatat că Ţakaev a ameninţat un investigator rus care ancheta cazul torturii, spunând că OMON va deschide focul asupra oricui se va apropia de baza lor din Groznîi. De asemenea, este cunoscut faptul că Ţakaev a susţinut apelul de "decapitare" a familiei activistului pentru drepturile omului din Cecenia, Abubakar Yangulbaev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe