Maduro câştigă alegerile prezidenţiale din Venezuela. Prezenţa la vot redusă. Opoziţia respinge rezultatele

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro îşi salută susţinătorii în Caracas după ce a câştigat un nou mandat prezidenţial de şase ani, 20 mai 2018.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro îşi salută susţinătorii în Caracas după ce a câştigat un nou mandat prezidenţial de şase ani, 20 mai 2018. (Getty Images)

Preşedintele venezuelean de stânga Nicolas Maduro a obţinut duminică un nou mandat de şase ani, însă principalii săi rivali nu recunosc alegerile, acuzând nereguli masive într-un proces pe care criticii l-au descris ca o farsă care susţine o dictatură.

Victoria fostului şofer de autobuz în vârstă de 55 de ani, care l-a înlocuit pe Hugo Chavez după moartea acestuia în 2013, ar putea declanşa o nouă rundă de sancţiuni occidentale împotriva guvernului socialist care este învăluit de o criză economică distrugătoare, potrivit Reuters.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump ameninţă că va lua măsuri împotriva sectorului petrolier venezuelean deja zdruncinat. Comisia electorală naţională, condusă de susţinători ai lui Maduro, a afirmat că acesta a obţinut 5,8 milioane de voturi, faţă de 1,8 milioane de voturi ale contracandidatului Henri Falcon, un fost guvernator care a încălcat boicotul opoziţiei şi a participat la alegeri.

“M-au subestimat”, a declarat Maduro susţinătorilor săi pe o scenă ridicată în faţa palatului prezidenţial Miraflores din centrul capitalei Caracas.

Prezenţa la vot a fost de doar 46,1%, a afirmat comisia electorală, cu mult sub nivelul de 80% înregistrat în scrutinul prezidenţial în 2013. Opoziţia a afirmat că cifra a fost umflată, susţinând că participarea a fost mai degrabă de aproximativ 30%.

“Fără niciun dubiu, procesul nu este legitim şi nu îl recunoaştem”, a declarat Falcon, un fost guvernator în vârstă de 56 de ani.

Maduro a apreciat participarea lui Falcon în alegeri, care a oferit o oarecare legitimitate unui proces condamnat în avans de critici interni şi externi ca o “încoronare” a unui dictator.

Dar faptul că Falcon a respins rapid alegerile de duminică şi a cerut un nou scrutin au dat o lovitură strategiei guvernului socialist.

Falcon, fost membru al Partidului Socialist care a intrat în opoziţiei în 2010, a declarat că a fost scandalizat de faptul că guvernul a plasat aproximativ 13.000 de standuri pro-guvernamentale, numite “puncte roşii”, în apropierea secţiilor de votare din întreaga ţară.

De asemenea, cetăţenilor săraci, însă nu doar lor, li s-a cerut să îşi scaneze aşa-numitele “carduri patriotice” emise de stat în corturile roşii după votare cu speranţa să primească un “premiu” promis de Maduro, măsură despre care opozanţii au afirmat că este similară cu o cumpărare de voturi.

“Cardurile patriotice” sunt necesare pentru a primi beneficii, inclusiv alimente şi transfer de bani.

Al treilea candidat prezidenţial, pastorul evanghelic Javier Bertucci, s-a alăturat lui Falcon şi a criticat neregulile existente în timpul scrutinului de duminică.

Mai mult, Bertucci a cerut deja organizarea de noi alegeri.

În ciuda nepopularităţii sale din cauza prăbuşirii economiei naţionale, Maduro a beneficiat duminică nu doar de pe urma boicotării alegerilor de către opoziţie, ci şi a interdicţiei aplicate celor mai populari doi rivali, precum şi de libera utilizare a resurselor de stat în timpul campaniei sale.

Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară fără precedent: milioane de oameni suferă din cauza lipsei bunurilor de consum, cum ar fi produsele alimentare, medicamente şi produse sanitare. Prăbuşirea economică a Venezuelei a dus la cea mai mare emigrare în masă în istoria modernă a Americii Latine. Aproximativ 2 milioane de venezueleni locuiesc în prezent în afara ţării.

De asemenea, protestele stradale ample din ultimele peste 12 luni au fost marcate de uciderea a peste 120 de persoane şi arestarea altora în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie, ţara intrând în incapacitate de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal din China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la abuzurile şi încălcările drepturilor omului, pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.

Pe măsura apropierii alegerilor prezidenţiale, armata venezueleană a fost marcată de dezertări semnificative după ce ofiţeri de rang înalt s-au alăturat exodului în masă în Columbia şi Brazilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe