Jurnalist Forbes, plasat în arest la domiciliu. Relatase despre cum a măcelărit armata rusă civilii din Bucea

Bucha, Ucraina
Bucha, Ucraina
Redacţia
28.04.2024

Un tribunal rus l-a plasat sâmbătă în arest la domiciliu pe Serghei Mingazov, jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, a anunţat presa de stat, potrivit POLITICO.

Mingazov a fost reţinut vineri sub acuzaţia de răspândire de informaţii false despre armata rusă, a declarat avocatul său Konstantin Bubon pe Facebook.

Bubon a afirmat că jurnalistul a fost arestat pentru că a distribuit relatări despre ceea ce s-a întâmplat în oraşul ucrainean Bucea, unde autorităţile ucrainene au găsit cadavrele a peste 400 de civili după retragerea forţelor Moscovei în aprilie 2022. Ucraina a depus oficial acuzaţii de crime de război împotriva soldaţilor ruşi pentru masacrul din Bucea, dar Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile.

Bubon a declarat pentru Forbes Rusia că autorităţile au percheziţionat casa lui Mingazov şi i-au confiscat computerul şi telefonul. Potrivit avocatului, Mingazov a fost reţinut în oraşul Habarovsk, situat Orientul îndepărtat al Rusiei. Sâmbătă, agenţia rusă de stat RIA a raportat că Mingazov a fost plasat în arest la domiciliu.

Forbes Rusia a declarat vineri că nu a reuşit încă să îl contacteze pe jurnalistul său.

În conformitate cu legile ruseşti privind "ştirile false", care au fost extinse la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei, cei care răspândesc "cu bună ştiinţă" presupuse informaţii false despre armata rusă riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich se află în custodia Rusiei de mai bine de un an, după ce a fost arestat şi acuzat de spionaj pentru SUA - acuzaţii pe care el şi angajatorii săi le neagă cu fermitate. Putin a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi interesat să îl folosească pe Gershkovich într-un schimb de prizonieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor