Judecătoare acuzată în trecut că a cerut mită un ceas cu cuc, invitată specială a şefului DNA la inaugurarea noului sediu

Directia Nationala Anticoruptie - DNA
Directia Nationala Anticoruptie - DNA (Epoch Times România)

Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, una dintre cele mai vehemente opozante ale "statului paralel" şi care descria DNA ca fiind "un monstru", a participat - la invitaţia procurorului şef al DNA, Marius Voineag - la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea.

Prezentă la eveniment, ea a declarat că a îngropat „securea războiului”, relatează ebihoreanul.ro.

„Nu mai putem corecta ce s-a greşit”, a punctat judecătoarea, care s-a declarat onorată de gest, promiţând procurorilor „relaţii de colaborare bazate în primul rând pe lege, dar şi pe colegialitate şi respect reciproc”.

Într-o declaraţie scurtă, făcută joi, în timpul conferinţei de presă de inaugurare a noului sediu DNA Oradea din Palatul Apollo, judecătoarea Florica Roman s-a declarat surprinsă „extrem de plăcut” şi onorată de invitaţia care i-a fost făcută.

„Ce pot să vă spun e că timpul a trecut, nu mai putem corecta ce s-a greşit, ştim cu toţii istoria. Problema este că viitorul nu ne aparţine, că fiecare moment este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate şi modestie, dacă se poate, şi să nu uităm niciodată să respectăm drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a spus judecătoarea, atrăgând atenţia procurorilor că sunt datori să respecte demnitatea celor pe care îi anchetează, pentru că „fiecare om, oricât de mic sau de mare este, este de la Dumnezeu înzestrat cu demnitate şi trebuie să-l respectăm. Indiferent ce funcţie exercităm, procuror sau judecător”.

Reamintim că într-un interviu acordat în urmă cu trei ani, preşedinta Curţii de Apel Oradea a susţinut că „DNA a devenit un monstru” şi a făcut apel pentru tragerea la răspundere a procurorilor ce se fac vinovaţi de abuzuri împotriva cetăţenilor şi magistraţilor.

Prezenţa judecătoarei la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea este surprinzătoare în condiţiile în care de numele ei se leagă unul dintre cele mai controversate dosare ale DNA Oradea, în care au mai fost inculpaţi şi judecătorii Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Gâlea, cei din urmă pensionaţi între timp.

Ancheta viza modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat în final de executarea pedepsei printr-o serie de decizii despre care procurorii DNA Oradea spuneau că ar fi fost pe acte fabricate.

Dosarul celor patru magistraţi a fost trimis în faţa instanţei pe 30 iunie 2014, dar returnat procurorilor de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2016, pentru nereguli la rechizitoriu. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat", acuzaţiile faţă de judecători fiind clasate, pe motiv că faptele nu există.

Ulterior, judecătoarea Florica Roman a lansat un blog propriu, în care vreme de doi ani, în perioada 2019 - 2020, a emis regulat opinii în linia opoziţiei faţă de abuzurile „statului paralel” şi ale DNA, instituţie pe care, într-un interviu acordat publicaţiei bihorjust.ro, a descris-o drept „un monstru”. "Oameni, şi nu puţini, pentru fala unor procurori obsedaţi de imagine, au fost distruşi de DNA... DNA chiar a devenit un monstru”, a declarat judecătoarea.

Daune morale

Între timp, alături de Vidican, Cuc şi Gâlea, Florica Roman a dat în judecată Statul român, cerând fiecare câte 50.000 euro daune morale, inclusiv pentru că DNA a comunicat public acuzaţiile şi astfel au apărut “articole vădit denigratoare” în presă. După ce, în prima fază, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea cauzei la cea din urmă instanţă.

În urma noului proces, Curtea de Apel a dispus ca Statul român să le plătească celor patru judecători despăgubiri morale de câte 10.000 euro pentru daunele suferite. Soluţia, pronunţată pe 23 aprilie, anul trecut, nu este, deocamdată, definitivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne