Istorisiri despre Hua Tuo, medicul divin

Hua Tuo
Hua Tuo (Illustration by Sun Mingguo/Epoch Times)

Hua Tuo s-a născut la sfârşitul dinastiei Han de Est. A fost un mare medic care cunoştea metode de păstrare a sănătăţii. În ciuda vârstei sale, avea înfăţişarea unui tânăr şi era considerat de oamenii din acea vreme ca fiind de sorginte divină. Abilităţile sale divine de vindecare sunt consemnate în "Documentele celor Trei Regate, Biografia lui Hua Tuo".

Timp de mulţi ani, conducătorul Cao Cao a fost chinuit de dureri cronice de cap. Ştiind că Hua Tuo era un medic divin, l-a chemat adesea pe Hua Tuo la palatul său pentru a-l trata. De fiecare dată când Hua Tuo îl trata prin acupunctură, efectul era instantaneu.

Pentru că Hua Tuo prefera o viaţă lipsită de griji, acesta a cerut permisiunea de a se întoarce în oraşul său natal, sub pretextul că soţia sa era bolnavă. Cao Cao a încercat de mai multe ori să-l cheme la palatul său, dar fără succes. Când a aflat că nu era adevărat că soţia lui Hua Tuo era bolnavă, a ordonat ca Hua Tuo să fie aruncat în închisoare.

Oficialii Curţii au intervenit pentru Hua Tuo. Aceştia au considerat că Hua Tuo ar trebui să fie cruţat, deoarece putea salva vieţi prin intermediul abilităţilor sale spectaculoase de vindecare. Dar Cao Cao nu era preocupat de aceste lucruri. El a spus: "Cu siguranţă există şi alţi medici la fel de buni ca el." În cele din urmă, Hua Tuo a murit în închisoare.

Cao Cao a continuat să sufere de dureri de cap şi după moartea lui Hua Tuo. Când fiul lui Cao Cao, Cao Chong, s-a îmbolnăvit grav, Cao Cao s-a plâns cu regret: "Dacă nu l-aş fi ucis pe Hua Tuo... Am pecetluit soarta propriului meu fiu".

Expert în acupunctură şi chirurgie

Hua Tuo era expert în medicină. Era nevoie doar de câteva tipuri de ierburi, iar când Hua Tuo pregătea medicamente, nici măcar nu trebuia să cântărească ierburile.

Când venea vorba de acupunctură, el putea vindeca pacienţii utilizând doar unul sau două ace. Înainte de a introduce un ac în pacient, îi spunea acestuia: "Anunţă-mă când simţi acul". Când pacientul spunea că îl simte, Hua Tuo scotea acul, iar pacientul se simţea instantaneu mai bine.

Hua Tuo a fost cel care a descoperit punctele de acupunctură Jiaji (punctele paravertebrale ale lui Hua Tuo). Acestea au fost cunoscute mai târziu sub numele de Punctele Huatuojiaji.

Hua Tuo a fost, de asemenea, un mare chirurg. Dacă focarul de infecţie se afla în corp şi nici acupunctura, nici medicamentele nu funcţionau, era necesară o intervenţie chirurgicală. Hua Tuo îi dădea pacientului să bea o formă lichidă de anestezic. Când pacientul aluneca în stare de inconştienţă, la scurt timp după aceea, Hua Tuo îi deschidea abdomenul pentru a îndepărta partea infectată, curăţa zona şi cosea abdomenul înainte de a aplica o cremă pe rană. În doar patru sau cinci zile, durerea dispărea, iar pacientul îşi revenea complet în decurs de o lună.

A existat un pacient care avea dureri de stomac de mai mult de zece zile. Îi cădeau sprâncenele şi barba. Hua Tuo a diagnosticat că jumătate din splina pacientului era afectată şi pacientul trebuia operat. Când pacientul a luat soluţia anestezică şi s-a întins, Hua Tuo i-a deschis abdomenul şi a constatat că jumătate din splină era într-adevăr deteriorată. A îndepărtat partea deteriorată şi ţesuturile moarte şi i-a aplicat o cremă medicinală. Pacientul a luat medicamente pe cale orală.

Învăţat de fiinţe celeste

Hua Tuo vizita adesea munţi renumiţi. Într-o zi, a ajuns la o peşteră veche de pe muntele Gong Yi şi a auzit câteva voci. Cineva discuta despre modalităţi de tratare a bolilor. Din curiozitate, s-a apropiat de peşteră şi a auzit pe cineva spunând: "Hua Tuo este chiar aici. Haideţi să îi transmitem abilităţile de vindecare".

Dar o altă persoană nu a fost de acord. "Lui Hua Tuo nu ar trebui să i se împărtăşească abilităţile, deoarece este o persoană lacomă şi cu puţină compasiune."

Hua Tuo a sărit în peşteră şi a văzut doi bătrâni în haine realizate din scoarţă de copac şi pălării de paie.

"Sunt dornic să învăţ arta vindecării, dar nu am întâlnit niciodată un profesor bun. Vă rog să-mi împărtăşiţi măiestria, pentru că sunt sincer şi doresc să o învăţ. Nu vă voi dezamăgi".

Bătrânii au spus: "Îţi vom împărtăşi abilităţile de vindecare, dar aceasta ar putea fi cauza pieirii tale în vremurile ce vor veni. Nu discrimina pe nimeni pe baza statutului social sau a bogăţiei, nu fi avar şi nu te lăsa intimidat de greutăţi şi în acest fel nu vei avea parte de niciun rău."

Hua Tuo le-a mulţumit bătrânilor şi a promis că va ţine cont de cuvintele lor.

Bătrânii au zâmbit şi au arătat spre un pat de piatră. "Este o carte pe pat. Ia-o şi părăseşte imediat peştera. Nu arăta cartea nimănui."

Hua Tuo a luat cartea şi când s-a întors, bătrânii dispăruseră. S-a grăbit să iasă din peşteră şi imediat ce a făcut asta, peştera s-a prăbuşit. Cartea din peşteră conţinea reţete neobişnuite care făceau minuni. Hua Tuo a fost ucis de Cao Cao înainte de a împlini 60 de ani. Cuvintele bătrânilor s-au adeverit. (din "Zhong Cang Jing-Central Treasury Classic", despre care se crede că a fost scrisă de Hua Tuo)

Succesor al artei de vindecare a Împăratului Galben

Wang Bo, care s-a născut în primii ani ai dinastiei Tang, a fost faimos pentru opera sa literară, "Prefaţă la Pavilionul Prinţului Teng". Cao Yuan, care locuia în oraşul Chang'an, a fost un bun prieten al lui Wang Bo. Potrivit "Noii cărţi Tang, biografia lui Wang Bo", Wang Bo s-a împrietenit cu Cao Yuan şi a învăţat de la acesta abilităţi de vindecare.

În lucrarea literară "Prefaţă la Canonul Împăratului Galben referitor la cele 81 de probleme dificile", Wang Bo a dezvăluit ordinea în care a fost transmisă arta vindecării: Qi Bo, Împăratul Galben, nouă succesori nenumiţi, Yi Yin, Tang de Shang, şase succesori nenumiţi, Jiang Ziya, regele Wen de Zhou, nouă succesori nenumiţi, Yi He, şase succesori nenumiţi, Bian Que, nouă succesori nenumiţi, Hua Tuo, şase succesori nenumiţi, Huang Gong şi apoi Cao Yuan.

Arta vindecării datează de la Shangdi, Conducătorul Ceresc, care a transmis-o în ordine cronologică, lui Xian Shi (învăţătorul lui Qi Bo), Qi Bo şi Împăratului Galben. Împăratul Galben a transmis apoi abilităţile de vindecare lui Lei Gong şi, mai departe, regalităţii din dinastiile Shang şi Zhou.

Abilităţile au fost moştenite în cele din urmă de Bian Que, acum 2.400 de ani, în timpul perioadei statelor combatante, şi de Hua Tuo, acum 1.800 de ani, la sfârşitul dinastiei Han de Est. Bian Que şi Hua Tuo au fost veneraţi şi consideraţi medici divini, deoarece erau adevăraţii succesori ai artei de vindecare a Împăratului Galben. Ei posedau capacitatea de clarviziune şi abilităţi de a efectua intervenţii chirurgicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură