Iohannis, primele declaraţii după retragerea candidaturii lui Cîrstoiu: E important să nu ducă la lupte electorale în Coaliţie

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
23.04.2024

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Coreea de Sud, a discutat, marţi, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, în urma acuzaţiilor de incompatibilitate, şi de a merge cu candidaţi separaţi în cursa pentru Primăria Capitalei, că speră că acest lucru nu va duce la “lupte electorale în interiorul Coaliţiei”.

“Acum, cert nu este un mare succes al Coaliţiei, ca să mă exprim aşa. Dar, în rest, prefer să nu comentez deciziile Coaliţiei în materie de ales candidaţi şi de felul în care se vor poziţiona. Ştiţi bine că discuţiile în Coaliţie s-au purtat ieri şi azi-noapte, din câte am înţeles, deci nu am fost acolo ca să fiu, ca să zic aşa, în contact nemijlocit. Deci, am aflat rezultatele. Important este că această soluţie de candidaţi separaţi pe Bucureşti să nu ducă la nişte lupte electorale în interiorul Coaliţiei care pe urma s-ar reflecta negativ asupra activităţii Guvernului.

Şi cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală. Crearea acestei coaliţii a fost încurajată de mine pentru că am avut nevoie de un Guvern stabil, pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut. Lucru care s-a întâmplat”, a precizat Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, întrebat de jurnalişti care este opinia sa despre medicul Cătălin Cîrstoiu şi dacă a fost consultat de Coaliţie cu privire la retragerea candidaturii acestuia, Iohannis a spus că nu poate comenta, în calitate de preşedinte, acest lucru:

“Nu comentez astfel de lucruri, fără supărare. Nu cred că e treaba preşedintelui să facă caracterizări asupra unor foşti, posibili sau viitori candidaţi. Eu sunt preşedintele României”.

Totodată, la insistenţele reporterilor dacă a fost consultat de Coaliţie cu privire la medicul Cîrstoiu, şeful statului a precizat:

“În privinţa consultării, pot să repet ce v-am spus şi adineauri când mi s-a pus aceeaşi întrebare. Nu am dorit să intru în aceste discuţii. Deci, nu am fost consultat pentru că nu am dorit”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor