Iohannis: "Justiţia trebuie să rămână independentă! Societatea are nevoie de un stat pe măsura ei!"

2018 este anul asumării unui proiect legitim de ţară, a unui model de dezvoltare de urmat, astfel încât societatea civilă, care a dovedit că e capabilă să lupte pentru valorile în care crede, să aibă un stat pe măsura ei, un stat în care Justiţia să fie independentă, un stat integrat mai profund în UE şi NATO, a explicat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Justiţia trebuie să rămână independentă, a susţinut preşedintele Iohannis într-un discurs ţinut la Cotroceni, unde şeful statului a avut o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. Preşedintele Iohannis a mai precizat că România are o societate matură care are nevoie de un stat care trebuie să fie pe măsura ei.

"Fără îndoială, 2018 este un an cu totul special pentru România, care marchează Centenarul României Moderne. (...) 2018 este cu adevărat momentul cel mai potrivit pentru a reflecta profund şi a acţiona înţelept pentru prezentul şi viitorul naţiunii şi societăţii româneşti. Este momentul asumării Proiectului nostru legitim de Ţară, adică a modelului nostru de dezvoltare şi a căilor de urmat, interne şi externe, pentru atingerea lui.

Voi mai vorbi, pe larg, despre acest Proiect şi relevanţa lui pentru ţară. Subliniez însă, acum, că doar un astfel de Proiect poate răspunde adecvat riscurilor cu care se confruntă România, atât interne, cât şi externe, care vin din vecinătatea noastră complicată.

Pentru a ne asigura prezentul şi viitorul, trebuie să răspundem acestor riscuri printr-un stat performant, o Românie puternică şi rezilientă. Adică un stat în care democraţia liberală şi statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiţie independentă şi eficientă.

Un stat care acţionează în slujba tuturor cetăţenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate şi siguranţă. Avem o societate matură, care a dovedit deja că este capabilă să lupte admirabil pentru valorile în care crede. Dar această societate matură şi activă are nevoie de un stat care trebuie să fie pe măsura ei. Doar un astfel de stat poate proiecta şi în exterior, în vecinătate şi nu numai, aceste valori democratice şi ale statului de drept. Doar o astfel de Românie puternică în interior poate să facă faţă şi provocărilor externe, care nu sunt puţine. Doar astfel ne putem consolida rolul de furnizor de securitate şi stabilitate pe care am început deja să îl jucăm în ultimii ani. Doar astfel profilul internaţional al României va continua să fie întărit, iar România va fi mai respectată de dumneavoastră, partenerii săi externi.", a declarat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai precizat că statul de drept trebuie întărit, iar Justiţia trebuie să rămână independentă. De asemenea, şeful statului a subliniat că aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen este esenţială şi a pledat pentru întărirea cooperării cu SUA, atât pe latura economică cât şi pe cea militară precum şi pentru o integrare mai profundă în UE.

"Viziunea pe care o susţin este sinceră şi constructivă, favorabilă unei integrări mai profunde. Ca stat cu o naţiune pro-europeană fără partide parlamentare eurosceptice avem obligaţia să participăm la nucleul dur al uniunii la consolidarea sa, în special alături de Germania şi Franţa pentru a avea o uniune mai puternică, capabilă să asigure securitate şi prosperitatea cetăţenilor", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, pentru ca o astfel de uniune să reuşească, ea nu se poate face doar cu ţările vestice iar România poate fi pilonul estic al UE.

"Orice variantă de regionalizare a dezbaterii e contrară pe fond intereselor, valorilor pe care ţara noastră le are, le urmăreşte şi le proiectează", a subliniat Iohannis în opinia căruia nu ar trebui mers pe ideea de cercuri de integrare exclusivistă sau mai multe viteze.

Totodată, preşedintele a făcut apel pentru o pregătire din timp a aspectelor logistice pentru exercitarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne