Iohannis, după discuţia cu Isărescu: Independenţa BNR, o condiţie fundamentală pentru un stat membru UE

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut deja primul pas spre materializarea propunerii sale de mediere a relaţiei BNR-ului cu Guvernul - conducerea Băncii Naţionale a fost invitată la Cotroceni.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

UPDATE. Întâlnirea cu conducerea Băncii Naţionale a României, reprezentată de guvernatorul Mugur Isărescu şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice, a transmis miercuri, în urma întrevederii, Administraţia Prezidenţială.

"În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care Preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene. În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.

Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creşterii preţurilor, arătând că influenţele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acţiune a politicii monetare. Referitor la problema coordonării politicilor economice, Preşedintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorităţi să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului macroeconomic.

Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României. La finalul întrevederii, Preşedintele României şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice", se arată în comunicatul citat.

* * *

Preşedintele Iohannis va avea miercuri o întrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR. Discuţiile şefului statului cu liderii Băncii Naţionale vor avea loc începând cu ora 12.00 la Cotroceni.

Întâlnirea are loc în contextul în care recent, liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac public dur la adresa Băncii Naţionale, susţinând că firmele străine şi Banca Naţională sunt vinovate (alături de alţii) de inflaţie. Pe fundalul acestor declaraţii, preşedintele Iohannis a anunţat luni, în faţa presei, că va încerca o mediere între Guvernul Dăncilă şi Banca Naţională a României, pentru că lucrurile "au mers prea departe".

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun. S-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme. Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Oferta preşedintelui a fost însă declinată ieri de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a considerat că acest demers nu este necesar căci Guvernul şi BNR-ul au o relaţie instituţională.

"Cred că nu este nevoie de o mediere. Avem un Guvern, avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională a României, am spus şi cu alte ocazii că, în calitate de ministru al Finanţelor, am avut discuţii cu domnul guvernator (al BNR - n.r.), aşa că nu cred că este nevoie să avem o astfel de mediere din partea unei alte instituţii ale statului", a declarat marţi Teodorovici, citat de Agerpres, în cadrul unor declaraţii de presă.

Ministrul a mai adăugat că, probabil, preşedintele ţării va adresa o invitaţie la Cotroceni premierului Viorica Dăncilă, urmând ca aceasta să ia o decizie în consecinţă. O astfel de întâlnire ar putea avea însă loc după ce premierul se va întoarce din vizita oficială pe care o efectuează în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne