"Inspiraţie divină". Un arhitect construieşte căsuţe ca în poveşti, afirmând că "tendinţele moderne" afectează arta şi arhitectura

Arhitect polonez visează să construiască o lume pe care crede că "a conceput-o Divinitatea", având umanitatea în centru
Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Arhitectul polonez Sebastian Piton visează la o lume în care să conteze oamenii, umanitatea lor şi tradiţiile.

El creează căsuţe de poveste în faimoşii Munţi Tatra, situaţi la graniţa dintre Polonia şi Slovacia. Cu acoperişurile înclinate, piatra naturală şi utilizarea artistică a lemnului, casele sale sunt o marcă a culturii şi a folclorului trainic şi idilic al ţinuturilor de la munte.

Bărbatul de 53 de ani, care şi-a început această aventură în construirea căsuţelor la sfârşitul secolului trecut, pe când avea 20 de ani, crede că "tendinţele moderne" ne afectează viaţa şi ne îndepărtează de calea tradiţională. El îşi propune să evidenţieze practicile arhitecturale de modă veche şi spune că strămoşii săi au căutat să creeze frumuseţe prin armonie cu natura.

"În zilele noastre, totul este dezumanizat şi cu tematică tehnologică. Viziunea mea este complet opusă", a declarat el pentru The Epoch Times. "Văd un viitor în care lumea este în armonie, în care o persoană trăieşte într-o zonă înconjurată de natură, într-o căsuţă frumoasă, împrejmuită de copaci, avându-i în jurul său pe cei dragi, cum ar fi copiii şi bunicii lor."

Pitoń visează să construiască o lume pe care crede că "a conceput-o Divinitatea", având omenia în centru, iar acest lucru înseamnă să menţină tradiţiile poporului său. O lume care nu seamănă deloc cu "lumea tehnologică futuristă în care oamenii şi umanitatea lor nu sunt importante".

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Sebastian Pitoń
Sebastian Pitoń (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Fiind el însuşi un descendent de la munte, arhitectul şi activistul locuieşte în satul idilic de munte Kościelisko, în regiunea Podhale, împreună cu soţia sa, Monika, pe care o descrie ca fiind "o mare pictoriţă". Cuplul are trei fii adulţi. Strada pe care locuiesc, "Pitoniówka", poartă numele familiei sale.

Stilul de design în care lucrează este denumit "Zakopianski" şi provine din secolul al XIX-lea. Este unic în această regiune din zona muntoasă a Poloniei. Cu un patrimoniu bogat în muzică, artă şi literatură, Podhale are o cultură vastă, plină de folclor, vizibilă în costume, dansuri, muzică şi obiceiuri vibrante.

"Cultura noastră Podhale a avut prima perioadă de dezvoltare înainte de Primul Război Mondial", a spus Pitoń. "Erau maeştri în prelucrarea lemnului, renumiţi pentru arhitectura lor. Vreau să dezvolt această artă şi mai mult."

Una dintre căsuţele domnului Pitoń în construcţie.
Una dintre căsuţele domnului Pitoń în construcţie. (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Sebastian Pitoń crede cu tărie că pe parcursul secolului trecut şi în cel prezent, lucrurile au mers prost în lumea designului.

"După Primul Război Mondial, am fost martorii primei revoluţii artistice, iar scopul acesteia a fost distrugerea ţelului 'atingerea frumuseţii'. Personal, cred că ultimii 100 de ani au fost pentru artă şi arhitectură o adevărată gaură neagră, o perioadă neplăcută şi dăunătoare care ar trebui uitată. Imaginaţi-vă o lume construită fără revoluţiile arhitecturale, cât de frumoasă ar fi: dacă în ultima sută de ani am fi realizat structuri cu rădăcini în tradiţia europeană... aceasta ar fi o lume captivantă de basm, plină de minuni şi forme uimitoare. Şi am fi mândri că suntem oameni".

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Pe lângă căsuţele de poveste, Pitoń proiectează şi alte clădiri clasico-istorice cu rădăcini în aceeaşi epocă.

Făcând referire la stilul baroc, care folosea forme naturale, proiectele sale sunt adesea curbe şi fluide, spre deosebire de cele dure şi unghiulare. Este un mod mult mai dificil de a construi, spune el, dar rezultatul obţinut este o mai mare armonie cu mediul natural înconjurător.

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Este greu de imaginat o opinie critică la adresa fermecătoarelor căsuţe aduse la viaţă de Pitoń, al cărui bunic şi unchi au fost ambii tâmplari talentaţi, dar a durat mulţi ani înainte de a începe să fie acceptat în lumea largă, a explicat Pitoń.

El a afirmat: "Nu am avut niciodată o astfel de experienţă. La un moment dat, am fost inamicul arhitectural numărul unu. Ceea ce fac este ca şi cum aş înota în amonte. Mass-media, de exemplu, care susţine tendinţele moderne - pe care eu le consider o boală - sunt desigur ostile. Nu este uşor să mergi împotriva curentului."

Poate că în mod enervant pentru criticii săi, căsuţele captivante ale lui Pitoń, cuibărite în văile pitoreşti din Podhale, sunt un magnet pentru turişti. Cei care merg personal şi văd casele sunt deosebit de impresionaţi, iar în viitor, arhitectul spune că i-ar plăcea să deschidă o şcoală care să instruiască oamenii în metodele şi principiile sale.

"Căutarea frumuseţii în arhitectură prin forme naturale şi simetrie dă rezultate deosebite; pe termen lung, sunt sigur că ceea ce fac va fi considerat bun", a spus el.

(Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Curajul lui Pitoń în convingerile sale se extinde şi în alte domenii ale vieţii sale. Îi place filosofia, istoria, muzica, pictura şi sculptura; iar în timpul pandemiei, a format mişcarea socială de bază "Góralskie Veto" sau "Highlander Veto", care a luptat pentru adevăr şi raţiune. Eforturile lui Pitoń alături de ale altor munteni din regiunea Podhale au fost mediatizate de Children's Health Defense în ianuarie 2021, pe fondul restricţiilor continue ale COVID-19.

"Restaurantele poloneze, pub-urile, micile hoteluri, hanurile, pârtiile de schi şi alte afaceri din întreaga Polonie se redeschid, indiferent de restricţiile COVID impuse de guvernul polonez. Acestea ar fi trebuit să rămână închise cel puţin până la 31 ianuarie 2021. Dar oamenii s-au săturat", a scris jurnalista Senta Depuydt, citând utilizarea de către public a unei tradiţii poloneze vechi de secole, numită "liberum veto", prin care "un singur deputat putea să se opună prin veto unei legi pe care o considera rea pentru poporul său".

După începerea războiului din Ucraina, Pitoń a început să vorbească despre necesitatea de a căuta pacea între naţiuni. Unii ar putea respinge sau ridiculiza munca şi activismul său, dar el nu se teme.

"Înţeleg că munca mea nu este acceptată de unii şi uneori mă simt sufocat de tendinţele postmodernismului şi de oamenii care încearcă să mă umilească pe mine şi clădirile mele", a spus el. "Dar ignor aceste obstacole şi bariere pentru că nimic nu-mi va stinge pasiunea pentru munca mea. Vreau să fac să progreseze arhitectura şi să creez frumuseţe, realizând în acelaşi timp artă atemporală."

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

Foto:
Foto: (Prin amabilitatea lui Sebastian Pitoń)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură