Importurile chineze de petrol rusesc au atins aproape un nivel record în luna martie

.
. (Captură ecran)
Redacţia
22.04.2024

Rusia a rămas principalul furnizor de petrol al Chinei în luna martie, potrivit datelor de sâmbătă, în timp ce rafinăriile au preluat transporturile Sokol blocate, transmite Reuters.

Importurile Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte şi transporturile pe mare, au crescut cu 12,5% faţă de anul trecut, ajungând la 10,81 milioane de tone metrice, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd) luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor.

Această cifră a fost destul de aproape de recordul lunar anterior de 2,56 milioane bpd în iunie 2023.

Şapte petroliere ruseşti aflate sub incidenţa sancţiunilor au descărcat încărcături Sokol în porturile chinezeşti în martie, în timp ce Rusia a încercat să elimine un surplus de aprovizionare blocat în urma înăspririi sancţiunilor americane.

Mai mult de 10 milioane de barili de petrol furnizat de Sakhalin-1, o unitate a Rosneft, au rămas în depozite în ultimele trei luni, pe fondul dificultăţilor de plată şi al sancţiunilor impuse firmelor de transport maritim şi navelor care transportă ţiţeiul.

Stocarea ţiţeiului rusesc pentru depozitare în rezervele strategice de către compania de stat CNOOC a stimulat, de asemenea, importurile din Rusia.

Datele firmei de consultanţă Kpler arată că transporturile pe mare din Rusia au atins un nivel record de 1,82 milioane de bpd, inclusiv 440.000 bpd de Sokol şi 967.000 bpd de ESPO.

Rusia a fost principalul furnizor al Chinei de-a lungul anului 2023, livrând 2,14 milioane bpd în ciuda sancţiunilor occidentale şi a plafonării preţurilor în urma invaziei Kremlinului din 2022 în Ucraina.

Preţurile petrolului au crescut iniţial din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării cu petrol din Orientul Mijlociu.

În coordonare cu alţi membri OPEC, Rusia a optat să devanseze o reducere voluntară a producţiei de ţiţei de 300.000 bpd în primul trimestru al anului pentru a susţine preţurile energiei.

Importurile din Arabia Saudită, până acum cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 6,3 milioane de tone în martie, adică 1,48 milioane bpd, în scădere cu 29,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Riadul a declarat că îşi va prelungi reducerea voluntară de 1 milion de bpd până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia sa la aproximativ 9 milioane de bpd.

Principalul exportator mondial a menţinut preţul oficial de vânzare din martie al petrolului său de referinţă Arab Light către Asia la 1,50 USD faţă de media Oman/Dubai, în timp ce regatul a încercat să îşi asigure cota de piaţă.

Importurile din ianuarie-martie din Malaezia, un punct de transbordare a încărcăturilor sancţionate din Iran şi Venezuela, au crescut cu 39,2% faţă de anul precedent, ajungând la 13,7 milioane de tone, sau 3,23 milioane de bpd.

Datele au indicat 375.296 de tone de importuri din Venezuela, după un transport rar de 352.455 de tone de ţiţei venezuelean în februarie, pe fondul unei relaxări temporare a sancţiunilor americane impuse Caracasului. Sancţiunile au fost reimpuse începând de joi, după ce SUA a declarat că preşedintele Nicolas Maduro nu şi-a respectat angajamentele electorale.

Vama nu a înregistrat niciun import din Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor