Imagini spectaculoase. Castel înconjurat de mare, dedicat îngerului războinic care l-a învins pe Satana

Foto:
Foto: (SCStock/Shutterstock)
Anna Mason
23.04.2024

Cu o vechime de peste 1.300 de ani, încântătoarea insulă Mont Saint-Michel este unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Franţa. Pe această unică stâncă situată la 1 kilometru în largul coastei de nord-vest a ţării se află o mănăstire asemănătoare unei cetăţi şi un mic sat, iar priveliştea îţi taie respiraţia datorită farmecului său uluitor.

Poate că arată ca o scenă fantastică de film din Game of Thrones, dar Mont Saint-Michel, iubit de naţiunea sa, a luat naştere la începutul secolului al VIII-lea şi are o istorie extrem de bogată. Deşi este recunoscută că fiind o destinaţie turistică majoră, insula este locuită permanent doar de o mică populaţie de aproximativ 25 de persoane, inclusiv călugării şi călugăriţele mănăstirii.

Situat în departamentul La Manche, în vestul Normandiei, muntele i-a apărut pentru prima dată în vis episcopului Aubert de Avranches, care în anul 708 a pus să se construiască un sanctuar în vârful stâncii în onoarea Arhanghelului Mihail - fiinţa cerească care l-a alungat pe Satana din cer. Legenda spune că îngerul l-a vizitat pe episcop de trei ori în vis, cerând de fiecare dată să fie ridicat un altar pe acest loc.

Foto:
Foto: (SCStock/Shutterstock)

Foto:
Foto: (ChiccoDodiFC/Shutterstock)

Statuia Arhanghelului Mihail strivind balaurul malefic sub picioarele sale se află în vârful unei turle înalte care se înalţă la 91 de metri spre ceruri.
Statuia Arhanghelului Mihail strivind balaurul malefic sub picioarele sale se află în vârful unei turle înalte care se înalţă la 91 de metri spre ceruri. (Kamel15/CC BY-SA 3.0 DEED)

După două sute de ani, ducele de Normandia a oferit locul călugărilor benedictini şi au început să construiască încet-încet o abaţie-biserică, sub supravegherea celebrului rege normand William Cuceritorul. Pe măsură ce s-a construit mănăstirea gotică - biserica în stil romanic înaltă fiind finalizată în secolul al XI-lea - a apărut şi satul în jurul ei, iar în perioada apogeului, muntele a găzduit 400 de locuitori.

Întreaga construcţie, cu locuinţe suprapuse în analogie cu structura societăţii, a fost unul dintre cele mai dificile proiecte de construcţie din Evul Mediu. Partea de sus îl reprezintă pe Dumnezeu şi biserica, apoi mănăstirea, urmată de marile hale, magazine şi reşedinţe, iar în partea de jos, casele fermierilor şi pescarilor.

Foto:
Foto: (Ilya Shimanskiy/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Stockbym/Shutterstock)

Foto:
Foto: (DaLiu/Shutterstock)

Într-o înregistrare video realizată de DW Travel, ghidul turistic Anne Le Page menţionează: "Este greu de crezut cum au construit astfel de clădiri pe această movilă. Mont Saint-Michel este ca un con stâncos, ceva de genul unei piramide. Suntem aproape în vârf, la 80 de metri deasupra nivelului mării. Încercaţi să vă imaginaţi aici un sistem de bărci care se deplasează în funcţie de maree. Acei constructori medievali au adus toate materialele de construcţie pe aceste bărci plate, şalupe de fapt, din diferite locuri din Normandia, chiar şi din Anglia".

Mitologia şi fervoarea spirituală s-au manifestat în jurul turnuleţelor înalte ale insulei, atrăgând timp de secole pelerini creştini. Iniţial, ţărmul se afla mult mai departe de insulă: 7 kilometri. În ciuda acestui fapt, vizitatorii monahali nu erau descurajaţi.

Astăzi există un pod de 762 de metri lungime, construit în 2014, pe care se poate merge pe jos sau cu autobuzul spre insulă, înlocuind o veche şosea tradiţională. Diferenţa dintre mareele joase şi cele înalte poate ajunge până la 14 metri, astfel că traversarea nisipurilor la maree în locul unde se află podul poate fi periculoasă. În plus faţă de riscul de înec, există zone cu mâl în adâncime şi nisipuri mişcătoare.

Foto:
Foto: (Jrossphoto/Shutterstock)

Foto:
Foto: (kemal mercan/Shutterstock)

Foto:
Foto: (gnoparus/Shutterstock)

Foto:
Foto: (vichie81/Shutterstock)

În timpul Războiului de o sută de ani - o serie de conflicte armate între Anglia şi Franţa, între 1337 şi 1453 - au fost construite ziduri la baza insulei pentru a ţine la distanţă invadatorii englezi, fapt care a dus şi la scăderea numărului pelerinilor.

Mai multe artefacte fascinante servesc ca amintire a trecutului uimitor şi a spiritului îndrăzneţ al Mont Saint-Michel: două tunuri din fier forjat, abandonate de invadatori în timpul unui asediu eşuat în 1434 ocupă un loc de cinste pe zidul de apărare exterior.

Foto:
Foto: (Greenshed/Public Domain)

La intrarea în biserica parohială Saint-Pierre, construită în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, se află o statuie a Ioanei d'Arc.

Tânăra ţărancă din oraşul Orléans, ca şi episcopul Aubert cu secole înainte, a pretins că a avut viziuni miraculoase cu Arhanghelul Mihail. Profund mişcată de rezistenţa pe care o reprezenta Mont Saint-Michel, ea a reuşit să conducă forţele care i-au respins pe englezi la Asediul oraşului Orléans.

Foto:
Foto: (Claudine Van Massenhove/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Claudine Van Massenhove/Shutterstock)

În timpul Revoluţiei Franceze (1789-1799), puţini călugări au mai rămas în abaţie, iar în 1791 clădirea a fost transformată în închisoare. După 70 de ani, când abaţia a fost închisă sub domnia lui Napoleon al III-lea, peste 600 de prizonieri au fost transferaţi în alte locuri.

Ajungând pe munte în 1836, scriitorul Victor Hugo a fost uimit de splendoarea acestuia şi a numit Mont Saint-Michel "cu certitudine, cel mai frumos loc din lume".

Decenii mai târziu, după o campanie condusă de scriitor, Mont Saint-Michel a fost declarat monument istoric.

După încă o sută de ani, în 1979, UNESCO a adăugat Mont Saint-Michel şi golful său pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial. Dar pentru locuitori, insula este în continuare un cămin viu.

An de an, rezidenţii insulei şi milioanele de vizitatori sunt vegheaţi de figura războinică a Arhanghelului Mihail cu sabia în sus, plasată în vârful unei turle neogotice, la 91 de metri înălţime.

Mai jos puteţi admira mai multe fotografii:

Foto:
Foto: (Cynthia Liang/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Felix Lipov/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Elena Elisseeva/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Ivan Soto Cobos/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Troy Wegman/Shutterstock)

Foto:
Foto: (Photomario/Shutterstock)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor