Grup de experţi din Camera Reprezentanţilor: China subvenţionează producţia de fentanil. Vrea haos şi dezastru în SUA

Mike Gallagher, preşedintele Comitetului Special al Camerei Reprezentanţilor pentru chestiuni legate de Partidul Comunist Chinez
Mike Gallagher, preşedintele Comitetului Special al Camerei Reprezentanţilor pentru chestiuni legate de Partidul Comunist Chinez (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

China alimentează criza de fentanil din SUA prin subvenţionarea directă a producţiei de materiale folosite de traficanţi pentru fabricarea drogului în afara ţării, conform unui raport publicat marţi de un comitet special al Camerei dedicate contracarării guvernului chinez, transmite AP News.

Anchetatorii comisiei au declarat că au accesat un site guvernamental care a dezvăluit reduceri de taxe pentru producţia unor precursori specifici ai fentanilului, precum şi a altor droguri sintetice, atât timp cât companiile respective le vând în afara Chinei.

"Prin acţiunile sale, aşa cum a dezvăluit raportul nostru, Partidul Comunist Chinez ne spune că doreşte ca mai mult fentanil să intre în ţara noastră. Vrea haosul şi dezastru care au rezultat în urma epidemiei", a declarat Mike Gallagher, preşedintele republican al comisiei speciale din Camera Reprezentanţilor.

În noiembrie, preşedintele Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au anunţat reluarea cooperării bilaterale în domeniul combaterii narcoticelor, cu accent pe reducerea fluxului de precursori chimici şi a traficului de droguri sintetice. Dar raportul Congresului ridică întrebări cu privire la faptul dacă Beijingul vrea cu adevărat să îşi pună în practică acest demers.

Concluziile raportului au fost făcute publice marţi, în cadrul unei audieri care examinează rolul Chinei în răspândirea fentanilului în SUA, unde cele mai multe decese prin supradoză în SUA continuă să fie legate de fentanil şi alte opioide sintetice. Fentanilul ieftin este tot mai des amestecat în alte droguri, şi de cele mai multe ori cumpărătorii nu au habar de acest lucru.

Guvernul chinez nu numai că subvenţionează producţia de precursori chimici, dar raportul spune că a zădărnicit şi investigaţiile asupra producătorilor iliciţi, avertizând ţintele unei investigaţii atunci când autorităţile de aplicare a legii din SUA au trimis o cerere oficială de asistenţă. Anchetatorii au declarat că mai mulţi agenţi federali actuali şi foşti agenţi federali au descris notificarea ţintelor, ceea ce a determinat aceste ţinte să îşi modernizeze operaţiunile şi să îngreuneze detectarea activităţilor lor.

Fostul procuror general al SUA William Barr a declarat, în cadrul audierii de marţi, că este greu de crezut că o ţară cu cel mai răspândit sistem de supraveghere din lume nu este pe deplin conştientă de traficul masiv de droguri care are loc. El a declarat că raportul comisiei "a scos la iveală dovezi convingătoare" potrivit cărora guvernul Chinei nu este un simplu spectator, ci este băgat "până la gât" în sponsorizarea şi facilitarea exportului de precursori de fentanil.

Barr a recomandat ca SUA să îşi folosească puterea comercială şi economică pentru a obţine o mai bună aplicare a legii din partea autorităţilor chineze. De asemenea, el a spus că victimele ar trebui să intenteze acţiuni civile împotriva companiilor şi persoanelor implicate în distribuirea precursorilor şi a drogurilor sintetice.

"Nu cred că ne putem baza pe bunăvoinţa lor, aşa cum am făcut-o în trecut", a spus Barr.

Într-o declaraţie, un oficial chinez nu a abordat direct acuzaţia potrivit căreia China ar subvenţiona producţia de precursori de fentanil, dar oficialul a enumerat mai multe măsuri pe care le-a luat ţara pentru a reduce producţia de fentanil.

În urma întâlnirii Biden-Xi din noiembrie, China a emis un anunţ pentru a reaminti întreprinderilor şi persoanelor fizice relevante să fie prudente în ceea ce priveşte vânzarea de substanţe utilizate pentru producerea de stupefiante. Iar la 30 ianuarie, a fost lansat oficial un grup de lucru China-SUA pentru combaterea stupefiantelor, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington.

De asemenea, China a dus mai departe o campanie care a presupus "reprimarea severă a activităţilor ilegale care implică contrabanda, fabricarea, traficul şi abuzul de substanţe fentanil şi de precursori chimici ai acestora", a declarat Pengyu. Iar autorităţile de control al drogurilor din cele două ţări comunică în mod regulat cu chinezii, actualizând oficialii americani cu privire la progresele legate de acţiunile de aplicare a legii şi răspunzând la cererile de verificare.

"Toate acestea arată pe deplin că autorităţile de control al drogurilor din China au luat măsuri active pentru a pune în aplicare consensul la care au ajuns cei doi preşedinţi, demonstrând pe deplin sinceritatea Chinei.

Este foarte clar că nu există nicio problemă cu fentanilul în China, iar criza fentanilului din Statele Unite nu este cauzată de partea chineză, iar învinovăţirea oarbă a Chinei nu poate rezolva propria problemă a SUA", a declarat Pengyu într-o declaraţie scrisă.

Reprezentantul Raja Krishnamoorthi, cel mai important democrat din comisie, a declarat că, în prezent, companiile chineze vând, de asemenea, opioide sintetice pe site-urile lor web şi a indicat o captură de ecran a unei astfel de solicitări pe care personalul comisiei a găsit-o chiar luni seară, înainte de audiere. El a spus că astfel de postări trebuie să fie retrase imediat.

"Există sute de astfel de postări pe site - sute. Acest lucru este complet inacceptabil", a spus Krishnamoorthi.

Companiile chimice care furnizează precursori de fentanil au adesea afaceri legitime cu clienţi din întreaga lume. Raportul a declarat că precursorii de fentanil şi alte narcotice sintetice sunt o "afacere secundară" menită să maximizeze profiturile.

Afacerile care se ocupă în paralel cu precursorii de fentanil şi narcoticele sunt deosebit de vulnerabile la sancţiunile americane. Acelaşi lucru este valabil şi pentru companii precum băncile, platformele online şi companiile de transport maritim care permit comerţul ilicit cu fentanil.

Raportul solicită Congresului să clarifice autoritatea preşedintelui de a-i sancţiona pe cei implicaţi în traficul de droguri, ca SUA să impună sancţiuni financiare contravenienţilor şi să prezinte Congresului rapoarte periodice cu privire la frecvenţa cu care au fost întreprinse sancţiuni.

De asemenea, se solicită formarea unui grup operativ care să adune sub aceeaşi tutelă resursele de informaţii, economice şi de aplicare a legii. Şeful grupului ar urma să raporteze direct procurorului general al SUA şi să aibă funcţia de asistent special al preşedintelui în cadrul Consiliului de Securitate Naţională, cu autoritate asupra portofoliului de opioide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe