Germania vrea să taie ajutoarele sociale pentru cetăţenii UE

Guvernul Merkel intenţionează să nu mai acorde ajutor social cetăţenilor străini din U.E. timp de cinci ani, dacă nu au lucrat anterior în Germania.
Ministrul muncii din Germania, Andrea Nahles
Ministrul muncii din Germania, Andrea Nahles (Getty Images)
Gina Zaragiu
13.10.2016

Ministrul muncii Andrea Nahles - social-democrată de centru-stânga - a introdus, miercuri, un proiect legislativ privind reducerea ajutorului social pentru străini în cadrul unei şedinţe a cabinetului guvernului de coaliţie al cancelarului Angela Merkel, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Conform proiectului de lege, cetăţenii U.E. pot solicita asistenţă o singură dată, într-o perioadă de o lună, pentru hrană şi adăpost. Ei pot primi, de asemenea, un împrumut pentru a-şi acoperi costul călătoriei înapoi în ţara lor de origine în cazul în care nu reuşesc să-şi găsească de lucru, potrivit relatării publicaţiei Handelsblatt din Germania.

Nahles încearcă să închidă o breşă dintr-o hotărâre a Curţii Federale Sociale germane din 2015. Curtea a decis că cetăţenii din U.E. au dreptul la asistenţă socială după şase luni.

Nahles a declarat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, miercuri, că "libera circulaţie a forţei de muncă nu înseamnă că cineva poate pretinde servicii de asistenţă socială în Germania, după o şedere de scurtă durată, fără să lucreze". Ea a solicitat un cadru legal în Uniunea Europeană de coordonare a sistemelor de protecţie socială ale statelor membre pentru a preveni ca oamenii să facă cereri nejustificate.

Nahles a fost sprijinită, în demersurile privind proiectul de lege, de către partidul arhi-conservator Uniunea Creştin Socială, sau CSU, care are legături strânse cu partidul de centru-dreapta Creştin-Democrat al lui Merkel. Gerda Hasselfeldt, şeful fracţiunii bavareze a CSU, a declarat că proiectul de lege trimite un "semnal corect."

"Germania nu îşi poate permite să lase imigraţia în sistemul de securitate socială", a declarat Hasselfeldt pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor