Franţa şi Egiptul încheie un acord de 950 milioane de euro pentru navele Mistral

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că ţara sa a ajuns la o înţelegere cu Egiptul în privinţa vânzării a doua nave Mistral.
Una dintre cele două nave din clasa Mistral, Sevastopol, este văzută în timpul testărilor lângă Saint-Nazaire, 16 martie 2015.
Una dintre cele două nave din clasa Mistral, Sevastopol, este văzută în timpul testărilor lângă Saint-Nazaire, 16 martie 2015. (Captură Foto)

Franţa a căzut de acord să vândă Egiptului două portelicoptere Mistral pentru suma de 950 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), după ce vânzarea lor către Rusia a fost anulată în luna august, au declarat miercuri oficialii francezi.

Cairo doreşte să îşi dezvolte puterea militară în contextul unei rebeliuni ce durează de doi ani în peninsula Sinai şi din cauza tensiunilor şi conflictului din Libia, care ar putea cuprinde şi teritoriul ţării.

“Ieri, am căzut de acord asupra preţului şi condiţiilor pentru această vânzare cu preşedintele (egiptean Abdel Fattah al-) Sisi şi, astfel, Franţa va asigura livrarea acestor nave fără a pierde nimic, şi în acelaşi timp protejează Egiptul”, a declarat Hollande reporterilor la sosirea la summitul UE de la Bruxelles, conform website-ului Trust.org.

O sursă din cadrul Ministerului francez al Apărării a declarat că noul contract valorează aproximativ 950 milioane de euro dar că, spre deosebire de acordul cu Moscova, acesta nu va include niciun transfer de tehnologie.

Până în prezent nu au avut loc discuţii privind potenţialele arme pentru cele două nave, fiecare putând transporta până la 16 elicoptere şi 1.000 de soldaţi.

“Navele ar trebui să fie predate (Egiptului) la începutul lunii martie, după instruirea a aproximativ 400 de egipteni şi după câteva teste finale”, a susţinut sursa.

O sursă diplomatică a declarat că Egiptul doreşte să trimită o navă în Marea Mediterană şi cealaltă în Marea Roşie, pentru a fi la dispoziţia unor operaţiuni viitoare în Yemen, întrucât Egiptul face parte dintr-o coaliţie condusă de saudiţi, ce luptă împotriva rebelilor Houthi.

Guvernul francez a fost de acord luna trecută să ramburseze Moscovei suma de 950 milioane de euro, după ce vânzarea navelor Mistral către Rusia a fost anulată ca urmare a crizei din Ucraina.

Acordul cu Egiptul are loc în condiţiile în care Franţa a dezvoltat noi legături cu statele arabe sunite, care apreciază poziţia dură a francezilor asupra rivalului lor şiit – Iranul – şi poziţiile similare ale Parisului în ceea ce priveşte conflictele din regiune.

În plus, Franţa a beneficiat de pe urma a ceea ce unele state din Golf percep a fi o retragere din partea SUA, un aliat tradiţional al acestora.

O sursă apropiată de această chestiune a declarat pentru Reuters în luna august că orice acord cu Egiptul va fi probabil parţial finanţat de statele arabe din Golf.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe