Fostul director al Combinatului de Vinuri „Cricova” reţinut de procurori pentru abuz în serviciu

Valentin Bodiul ar fi favorizat un agent economic să construiască ilegal un local de deservire a vizitatorilor pe teritoriul combinatului de vinuri, astfel prejudiciind grav interesele statului, afirmă procurorii.
Valentin Bodiul fostul director al ”Cricova” S.A. din R. Moldova
Valentin Bodiul fostul director al ”Cricova” S.A. din R. Moldova (zdg.md)
Ştefan Sârbu
19.12.2017

Fostul director general al Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A, Valentin Bodiul, şi conducătorul unui agent economic din Republica Moldova au fost reţinuţi marţi de către Procuratura Anticorupţie pentru abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, acţiuni soldate cu prejudicii materiale deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, bănuitul, împreună cu alte persoane cu drept de decizie atât din cadrul întreprinderii “Cricova”, cât şi din cadrul a două firme, s-au organizat în prealabil pentru a comite infracţiuni în scopul folosirii bunurilor combinatului de vinuri în interese personale.

Astfel, ex-directorul general al combinatului ”Cricova”, de comun acord cu alţi membri ai grupului criminal, acţionând contrar dispoziţiilor legale ar fi organizat construcţia, de către un agent economic, pe teritoriul combinatului, a unui local de deservire a vizitatorilor „Oraşul Subteran” care pe 31 iulie 2012 a fost înregistrat în Registrul bunurilor imobile, având o suprafaţă totală de 1490,20 metri pătraţi.

Oamenii legii notează că suprafaţa de 0,38 ha pe care se află construcţia, a făcut parte din suprafaţa totală de 83,28 ha a perimetrului minier al „Cricova” S.A., fapt reflectat în actele de confirmare a perimetrului minier. Cu toate acestea, suprafaţa respectivă a fost exclusă, în mod fraudulos, din perimetrul minier al combinatului şi atribuită în folosinţă agentului economic pentru perioada anilor 2011-2016, prejudiciind întreprinderea în valoarea bunului imobil deposedat, ceea ce constituie proporţii deosebit de mari.

Acţiunile ilicite menţionate, potrivit procurorilor, contravin prevederilor Legii cu privire la declararea complexului „Combinatul de Vinuri „Cricova” SA” drept obiect al patrimoniului naţional-cultural al Republicii Moldova şi ale Legii culturii, care interzic imperativ înstrăinarea proprietăţii acestei entităţi.

De asemenea, s-a mai stabilit că, la indicaţia lui Valentin Bodiul, pe 9 iulie 2010, în scopul construcţiei localului „Oraşului Subteran”, Centrul de Business şi Turism SA „Cricova-Vin” i-a acordat, fără dobândă, aceluiaşi agent economic, un împrumut de 2 120 000 lei care până în prezent nu a fost rambursat. Conform raportului auditului, aprobat prin hotărârea Curţii de Conturi din 04 iulie a.c., a fost stabilită prejudicierea gravă a intereselor financiare ale Centrului de Business şi Turism SA „Cricova-Vin”.

Procurorii anticorupţie informează că au efectuat marţi percheziţii la domiciliile fostului director general al ”Combinatului de Vinuri Cricova” S.A., precum şi la sediile agenţilor economici implicaţi, de unde au fost ridicate acte care ar proba favorizarea ilegală de către Valentin Bodiul a persoanelor afiliate acestuia, precum şi documente care ar demonstra modul de împărţire în urma înţelegerilor a banilor şi a achiziţiilor efectuate în proporţii considerabile şi care ar putea rezulta din infracţiune.

Pentru aceste delicte, legislaţia RM prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Valentin Bodiul are o activitate de peste 45 de ani în domeniul vinicol şi viticol, dintre care, 29 de ani în postul de director al Combinatului de Vinuri ”Cricova” S.A., funcţie care a deţinut-o până la începutul anului 2016 fiind obligat să elibereze fotoliul deoarece legislaţia în vigoare prevede că şeful întreprinderii nu mai poate activa după atingerea vârstei de 65 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor