Federica Mogherini: ”Apărarea europeană nu va fi în competiţie sau în contradicţie cu NATO”

”O cooperare europeană puternică în domeniul apărării nu poate decât să întărească NATO. Nu există nicio competiţie sau contradicţie, ci este loc pentru complementaritate”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vineri, la Bucureşti.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Matei Dobrovie
07.10.2016

Federica Mogherini a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de Externe român, Lazăr Comănescu, că până la Consiliul Miniştrilor Afacerilor Externe din noiembrie va fi schiţat un plan pentru o apărare europeană, cu acţiuni concrete. ”Acesta nu va fi în competiţie sau în contradicţie cu NATO, dimpotrivă prima persoană căreia i-am prezentat Strategia globală a UE în iunie a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Am avut de atunci mai multe întâlniri în care am stabilit că aceasta va merge în paralel cu întărirea cooperării UE-SUA. O apărare europeană puternică este şi un mod de a întări NATO. Asta a spus de curând şi secretarul de stat american John Kerry”, a explicat ea.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a mai adăugat că ”este nevoie ca UE să-şi folosească întregul potenţial pe care-l are în privinţa cooperării în materie de apărare. Cetăţenii noştri simt nevoia de mai multă securitate, partenerii noştri de la Washington consideră că întărirea capacităţii de apărare a Europei duce la întărirea securităţii şi la peacebuilding în lume”.

Mogherini a precizat că statele membre UE cheltuiesc în prezent pe apărare 50% din ce cheltuiesc SUA, iar acest decalaj trebuie remediat. În opinia ei, nicio industrie de apărare nu poate face asta singură, dar împreună statele europene deţin capacităţile necesare. Mai mult, efectele cooperării în materie de industrii de apărare vor fi pozitive şi pentru bugetele acestor ţări, pentru crearea unor noi locuri de muncă şi pentru creşterea economică.

”Nu vorbim despre o armată europeană, ci despre paşi foarte concreţi care vor fi benefici pentru securitatea şi economiile europene şi pentru întărirea NATO”, a concluzionat oficialul UE.

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei europene a arătat vineri la Bucharest Forum că Uniunea Europeană poate fi ”o putere mondială şi un furnizor de securitate puternic doar dacă reuşeşte să se concentreze pe două direcţii în acelaşi timp, spre Est şi spre Sud şi nu va mai ignora conflictele până în momentul în care acestea ajung la apogeu”.

”UE nu şi-ar fi putut permite să se concentreze doar pe criza din Est, păstrând pe agendă situaţia din Sud. Acum vedem restul acestei poveşti: nu trebuie să uităm Estul, din cauza faptului că situaţia în Sud sau în Orientul Mijlociu se înrăutăţeşte. Nu e nicio contradicţie aici. Avem puterea, aveam responsabilitatea, avem datoria, avem interesul să facem ambele lucruri în acelaşi timp. Iar asta ne va da credibilitatea de a acţiona”, a concluzionat Federica Mogherini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor