Erdogan nu va “accepta” sau “respecta” decizia de eliberare a jurnaliştilor de la Cumhuriyet

După ce Curtea Constituţională a Turciei a decis la sfârşitul săptămânii trecute să elibereze din detenţie doi jurnalişti acuzaţi de spionaj, preşedintele Erdogan a declarat că nu va respecta această decizie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Cazul controversat a doi jurnalişti turci de la ziarul din opoziţie Cumhuriyet, care au fost eliberaţi vineri din detenţie, a provocat din nou furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi au fost arestaţi pentru spionaj în noiembrie 2015, dar Curtea Constituţională a Turciei a decis joi că detenţia jurnaliştilor nu a fost legală şi că reprezintă o încălcare a drepturilor acestora. Cei doi jurnalişti au fost ulterior eliberaţi, aşteptând termenul de judecată din luna martie.

Erdogan a precizat: “Pot doar să rămân tăcut cu privire la decizia luată de Curtea Constituţională. Dar nu trebuie să o accept, daţi-mi voie să fiu clar în legătură cu acest lucru. Nu sunt de acord cu decizia şi nu o voi respecta”.

Cazul celor doi jurnalişti vizează un raport publicat în ziarul Cumhuriyet în luna mai a anului trecut, care susţinea că guvernul lui Erdogan a încercat să livreze arme către islamiştii din Siria. În plus, raportul a susţinut că a prezentat o dovadă că un transport de arme capturat la graniţă în ianuarie 2014 avea ca destinaţie finală Siria.

Cumhuriyet a publicat imagini cu mai multe camioane turceşti care, în opinia lor, ar fi urmat să transporte arme către militanţii sirieni. Ziarul a declarat că pozele respective dovedeau faptul că Turcia dorea să trimită ilegal arme către rebeli – o acuzaţie pe care guvernul lui Erdogan a respins-o, conform Deutsche Welle.

Dündar şi Gül au fost acuzaţi de obţinerea şi divulgarea de secrete de stat “în scopul desfăşurării unor activităţi de spionaj” şi pentru a răsturna “în mod violent” guvernul turc. De asemenea, cei doi au fost acuzaţi şi de susţinerea unei “organizaţii teroriste înarmate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe