El-Sisi îi cere lui Obama să intervină militar pentru a salva Egiptul de jihadişti

Confruntat cu inabilitatea armatei sale de a învinge sau a ţine sub control grupul jihadist Statul Islamic, a cărui prezenţă în Egipt se consolidează tot mai mult, preşedintele egiptean El-Sisi i-a cerut lui Obama să intervină militar pentru a ajuta ţara africană în războiul împotriva terorismului.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi. (Captură Foto)

Preşedintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a trimis o scrisoare oficială omologului său american Barack Obama, făcând apel la o intervenţie militară rapidă pentru a ajuta Egiptul în războiul împotriva Statului Islamic în Sinai, înainte ca jihadiştii să reprezinte o ameninţare reală la adresa administraţiei din Cairo.

Sursele serviciilor de informaţii şi antitero ale Debkafile au raportat că El-Sisi a ajuns la concluzia că armatei egiptene îi lipseşte abilitatea de a eradica pericolul terorismului fără suportul militar american direct.

În scrisoare, El-Sisi cere Washingtonului să reproducă în Sinai intervenţia americană din războiul împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, şi anume, să trimită forţe de operaţiuni speciale pentru a crea baze şi a opera drone împotriva ţintelor jihadiste.

Preşedintele egiptean a avertizat că, dacă nu este oprit, grupul jihadist Statul Islamic ar putea să transforme Peninsula Sinai în principala lor bază de înaintare în Orientul Mijlociu, fiind susţinut de filialele sale de pe cuprinsul Africii de Nord, în special din Libia. Intervenţia americană este necesară pentru a evita acest lucru, a mai precizat El-Sisi.

Până acum, El-Sisi nu a primit niciun răspuns din partea Casei Albe.

Sursele militare ale Debkafile susţin că, având în vedere că El Sisi a fost ministru al Apărării şi general decorat în armata egipteană, apelul către o putere străină pentru asistenţă militară este contrar caracterului său şi, în mod normal, ar fi un gest considerat inacceptabil în cercul lui de apropiaţi. Prin urmare, apelul ar trebui văzut ca un semnal de pericol extrem privind eşecul Egiptului de a învinge sau chiar controla Statul Islamic, care acum prezintă o ameninţare strategică pentru Egipt.

În această situaţie, generalii din Cairo au fost stupefiaţi să citească în 25 martie un articol în New York Times cu titlul “Time to Rethink US relationship with Egipt” (A sosit momentul reconsiderării relaţiilor americane cu Egiptul), care critică situaţia drepturilor omului în ţara africană şi sugerează că relaţia face mai mult rău decât bine Washingtonului.

New York Times concluzionează: “În următoarele câteva luni, preşedintele ar trebui să înceapă să plănuiască posibilitatea unei pauze în alianţa cu Egiptul. Acel scenariu pare să fie tot mai necesar”.

Din moment ce acest articol a apărut instantaneu, există temeri în Cairo că este modul prin care Obama stimulează SOS-ul preşedintelui egiptean.

Unele dintre personalităţile militare de rang înalt din Cairo au început să discute despre alternative: dacă Washingtonul refuză să ofere asistenţa militară necesară în lupta împotriva Statului Islamic, poate este timpul să o caute în alt loc.

Un apel al Egiptului către Moscova nu poate fi exclus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe