Efectele negative ale zaharului, tigarilor, cafeinei si sarii

Consumul cafelei împreună cu alimentele bogate în grasimi este foarte periculos pentru sănătate.
Consumul cafelei împreună cu alimentele bogate în grasimi este foarte periculos pentru sănătate. (Sean Gallup/Getty Images)

Oamenii de stiinta au stabilit recent cat timp este necesar pentru ca zaharul, tigarile, cafeina si sarea sa-si dezvolte efectele negative asupra organismului uman.

Fumul de tigara are nevoie de doar trei secunde pentru a initia mecanismul distructiv in corpul uman, relateaza profesorul R. West – conducatorul cercetarilor privind efectele negative ale tutunului, in cadrul Centrului britanic al cancerului. Fumul de tutun, ajungind in plamini, suprasolicita inima, creste tensiunea arteriala, contribuie la iritarea si inflamarea cailor respiratorii. De la prima inhalare a fumului de tigara pina la inceperea modificarilor genetice sunt suficiente doar 15 minute; nicotina ajunge la creier in 7 secunde, iar hormonul care se elimina in acest caz - dopamina – reprezinta cauza dependentei de tutun, creand un sentiment de relaxare.

In plus, concentratia de monoxid de carbon (gaz fara culoare si miros), in calitate de componenta a fumului de tigara depaseste normele admisibile de 600 de ori. Monoxidul de carbon reduce concentratia de oxigen in sange, iar organismul, dupa o singura tigara fumata, poate reveni la starea initiala doar dupa sase ore.

Zaharul isi incepe influenta daunatoare chiar inainte de intrarea in stomac – opineaza William Arens (British Dietetic Association). Zaharul, sau mai degraba bacteriile care transforma zaharul in acid, reprezinta cauza distrugerii smaltului dintilor. Si numai dupa o ora (daca nu mancati nimic in acest timp), echilibrul va fi restabilit datorita activitatii salivei. Zaharul nu distruge doar smaltul ci, de asemenea, creste nivelul de glucoza in sange, si, prin urmare, este considerat drept un factor de risc a diabetului zaharat de tip II. Dupa consumul de zahar, indicatorii nivelului de glucoza in sange se micsoreaza doar dupa o ora, dupa care apare sentimentul de foame, oboseala si iritare.

Potrivit lui U. Ahrens, se recomanda de a consuma zahar/amidon, impreuna cu grasimi si proteine: in acest caz absorbtia zaharului va fi mai lenta si organismul nu va suferi fluctuatii puternice ale nivelului de glucoza. In cazul consumului de zahar sistemul imunitar este suprimat: prin cresterea nivelului de insulina zaharul inhiba eliminarea hormonilor de crestere. Capacitatea celulelor albe din sange de a absorbi bacteriile va fi redusa cu 40% si pentru aceasta sunt suficiente doar 20 lingurite de zahar. In termen de doua ore dupa consumul produselor ce contin zahar acest efect se resimte mai bine si ulterior, fiind in descrestere, se va mentine inca pentru cel putin 5 ore.

Asa cum au descoperit cercetatorii germani, pentru aparitia efectelor nocive ale alcoolului asupra creierului sunt suficiente sase minute. Aceste date au fost obtinute in timpul unui studiu, in care unui grup de barbati si femei i-a fost propus sa consume doua-trei pahare de vin sau o halba de bere si in acelasi timp sa fie supusi scanarii creierului. Rezultatele, publicate in Journal Of Cerebral Flow And Metabolism, demonstreaza ca odata cu cresterea nivelului de alcool scade si concentratia de compusi care indeplinesc functia de protectie a creierului.

In ceea ce priveste sarea, un raport din American Journal Of Clinical Nutrition prezinta urmatoarele date: in 30 de minute sarea poate reduce flexibilitatea arterelor; suprasolicita sistemul cardiovascular si inima, deoarece mentine in organism pana la 2 litri de apa.

Biscuitii, checurile si brinzeturile care contin grasimi saturate, pot cauza probleme in ceea ce priveste coagularea singelui: deja peste o ora dupa ingerare, acestea sporesc riscul de formare a cheagurilor. Medicii recomanda consumul grasimilor polinesaturate si omega-3 impreuna cu nuci si peste pentru a reduce impactul negativ asupra organismului uman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură