"După dealuri", marele câştigător al Best Film Fest 2013

Cristian Mungiu.
Cristian Mungiu. (ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / GettyImages)

Lungmetrajul "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film românesc al anului 2012 în cadrul galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară. Organizat de Asociaţia Film România, evenimentul a premiat cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut.

Marele câştigător al galei Best Film Fest 2013, pelicula lui Cristian Mungiu a devansat lungmetrajele "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude şi "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, transmite realitatea.net. Mai mult, ”După dealuri”, care a primit două premii la Festivalul de la Cannes, anul trecut, pentru scenariu şi interpretare feminină, a fost desemnat şi cel mai bun lungmetraj european al anului 2012, fiind urmat de "Motoare sfinte/ Holy Motors", de Leos Carax, şi "Artistul", de Michel Hazanavicius.

În cadrul galei de aseară a fost decernat şi premiul pentru Cel mai bun actor român al anului 2012. Acesta i-a revenit actorului Şerban Pavlu, pentru rolul său din filmul "Toată lumea din familia noastră". Acesta a fost urmat de Andi Vasluianu ("Despre oameni şi melci") şi de Valeriu Andriuţă ("După dealuri").

Premiul la categoria "Cea mai bună actriţă" a fost adjudecat de actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, protagonistele lungmetrajului ”După dealuri”, cărora li s-a alăturat şi Mihaela Sîrbu ("Tatăl fantomă").

Cristian Mungiu şi-a adjudecat şi titlul de ”Cel mai bun regizor”, fiind urmat la această categorie de Radu Jude ("Toată lumea din familia noastră") şi de Tudor Giurgiu ("Despre oameni şi melci").

În clasamentul celor mai bune 10 filme ale anului trecut, pe primul loc s-a situat "După dealuri", urmat, în ordine, de "Motoare sfinte", "Le Havre/ Refugiul", de Aki Kaurismaki, "Artistul", de Michel Hazanavicius, "Un spion care ştia prea multe/ Tinker Taylor Soldier Spy", de Thomas Alfredson, "Băiatul cu bicicletă", de Jean Luc şi Pierre Dardenne, "Oslo, 31 august", de Joachim Trier şi "Şapte psihopaţi şi un câine", de Martin McDonaght. Ierarhia celor mai bune filme ale anului este completată de producţiile "Din dragoste pentru Roma", de Woody Allen şi "Doamne, ce măcel!", de Roman Polanski.

"Epoca de Gheaţă 4: Continente în derivă" a fost desemnat filmul cu cel mai mare succes de public în 2012, în vreme ce premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de public i-a revenit lui Tudor Giurgiu pentru "Despre oameni şi melci".

Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnalişti de specialitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură