Drulă către Cuc: Aţi umplut conducerile companiilor cu pilele, rude, fii şi fiice, gineri şi cumetri

Criteriile de numire în funcţii cheie din companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor sunt pila, gradul de rudenie şi apartenenţa la gaşca de partid, a tras un semnal de alarmă deputatul Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (Facebook.com / Cătălin Drulă)
Andrei Pricopie
04.10.2017

Ministrul Răzvan Cuc a umplut Consiliile de Administraţie şi poziţiile de directori de pilele de la partid, de rude, fii şi fiice, gineri şi cumetri, a acuzat miercuri, în cadrul dezbaterii moţiunii simple din plen, deputatul USR Cătălin Drulă, membru al Comisiei pentru Transporturi.

Vă prezentăm mai jos discursul susţinut de Cătălin Drulă în plenul Camerei Deputaţilor:

"Doamnelor şi domnilor deputaţi, Domnule ministru al Transporturilor,

Am asistat săptămînile trecute la un spectacol teribil al incompetenţei, când, în Comisia de Transporturi am audiat directori de instituţii şi companii din subordinea ministerului pe care îl conduceţi. Mă refer la compania de drumuri CNAIR, la CFR, TAROM, Aeroportul Otopeni sau Autoritatea de Reformă Feroviară.

Un spectacol înspăimîntător al cît de jos pot ajunge nişte instituţii şi companii atunci cînd criteriile de numire în funcţie sunt pila, gradul de rudenie şi apartenenţa la gaşca de partid. Am văzut, domnule ministru, cum aţi umplut consiliile de administraţie şi poziţiile de directori de pilele de la partid, de rude, fii şi fiice, gineri şi cumetri.

Aţi dus clientelismul politic pe noi culmi. La Aeroportul Otopeni l-aţi pus pe consilerul dvs. personal în funcţia de director general şi i-aţi prelungit ilegal interimatul peste cele 6 luni permise de lege. Omul s-a prezentat lamentabil în faţa comisiei de transporturi - v-o pot confirma chiar şi colegii dvs. de partid.

Domnule Cuc, infrastructura se construieşte cu profesionişti! Cu specialişti în mari proiecte de infrastructură, cu manageri de proiect capabili, cu ingineri şi proiectanţi cu experienţă. Cu gaşca de la partid, nu merge! Autostrăzi montane cu politrucii nu vom face vreodată!

Aţi găsit la minister cînd aţi preluat mandatul noua companie de investiţii rutiere CNIR: aveaţi cadrul legal, formalităţile administrative, precum şi un contract de asistenţă tehnică cu Banca Europeană de Investiţii şi compania naţională de autostrăzi a Austriei care sa vă ajute la partea de operaţionalizare. Această nouă companie trebuia să fie acea unitate de elită care să gestioneze proiectele de autostrăzi care să traverseze Carpaţii. Rezultatul după 9 luni de cînd aţi preluat mandatul? Zero. N-aţi mişcat niciun deget! CNIR are zero angajaţi. Asistenţa tehnică gratuită de la una din cele mai performante companii naţionale de autostrăzi, cea austriacă, nu aţi folosit-o!

Se pare că nu vă trebuie echipe de profesionişti, mergeţi înainte cu băieţii de la partid.

Cel mai grav, domnule ministru Cuc, este că peste toate cele menţionate, sabotaţi şi viitoarele proiecte de infrastructură ale României. Pentru autostrada Sibiu-Piteşti, n-aţi fost în stare să duceţi la bun sfîrşit contractul de realizare a studiilor geotehnice. L-aţi reziliat. Pentru autostrada Tîrgu Mureş-Iaşi, nici după nouă luni de mandat, n-aţi fost în stare să deblocaţi contractul pentru proiectarea primei secţiuni dintre Tîrgu Mureş şi Ditrău - vorbim de un contract semnat din 2015.

Aţi făcut un sport naţional din “ridicarea pe SEAP” a unor licitaţii bazate pe documentaţii vechi şi incomplete. Fără studii geotehnice serioase, fără o proiectare solidă, fără avize la zi, fără exproprieri - fără, fără, fără! În fapt, ceea ce faceţi este să puneţi bazele viitoarelor blocaje, rezilieri, cioturi de autostradă care nu pot fi folosite şi a unor despăgubiri de plată pentru statul român. Adică acelaşi coşmar în care ne învîrtim de 20 de ani. Coşmarul incompetenţei şi al politrucilor care şi dacă ar vrea, nu ştiu cum se face o autostradă montană.

Dincolo de incompetenţă, mandatul dvs. stă sub semnul minciunii şi al promisiunilor nerealiste, al unei goane disperate după imagine. Mergeţi pe şantiere şi vă zborşiţi demonstrativ în faţa camerelor TV la constructori. Sunt simple gesturi de imagine care nu rezolvă cu nimic blocajele reale de pe şantiere care ţin, în cea mai mare parte, de ministerul dvs. şi de companiile din subordine. La fel cum premierul se răsteşte la ROBOR, dvs. sunteţi supărat pe FIDIC (e vorba de numele contractului de antrepriză) - cînd de fapt despăgubirile ce trebuie plătite de România sunt cauzate exact de pompierismul şi hei-rup-ismul unora ca dvs. care au vrut să dea bine la partid şi la TV.

Avem nevoie de o infrastructură modernă. O infrastructură de transport, nu una de cumetrii. La asta ştiu că vă pricepeţi. România merită mai mult, domnule Cuc. România pierde enorm pentru că nu are autostrăzi între provincii. România suferă din cauza incompetenţei dvs.

Un vot astăzi pentru moţiunea împotriva dvs. este un vot care spune că aşa nu se mai poate. De aceea, fac astăzi un apel la toate forţele politice să voteze această moţiune."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor