Dragnea: Viorica Dăncilă, propunerea PSD de premier. Nu s-a dezis niciodată de iniţiativele privind justiţia

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a ieşit în conferinţă de presă pentru a anunţa, triumfător, noua propunere de premier - Viorica Dăncilă, din Teleorman.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
16.01.2018

Şefa europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, va fi propunerea partidului pentru funcţia de premier al României, a anunţat marţi, la finalul Comitetului Executiv Naţional, preşedintele social-democraţilor Liviu Dragnea.

"A fost o procedură nouă în CExN în care au fost mai multe propuneri. Cei care au propus şi-au susţinut propunerile. A fost o discuţie foarte bună şi am ajuns la concluzia cu toţii că genul ăsta de discuţii şi proceduri sunt cele mai bune şi sănătoase. În final a fost votată Viorica Dăncilă, şeful delegaţiei PSD la Parlamentul European, doar cu o abţinere, în rest am votat toţi colegii. A fost propusă şi doamna Andronescu, care spre final şi-a retras candidatura şi eu am cerut colegilor să fie de acord să avem un dialog cu doamna Dăncilă înainte de a supune la vot propunerea.

Eu i-am pus foarte multe întrebări, la fel colegii mei, întrebări generate de cauzele care au făcut să ajungem în această situaţie. Intenţia mea a fost că doamna Viorica Dăncilă, dacă va fi acceptată de preşedintele României, să fie conştientă de riscurile la care s-ar putea expune şi la greşelile pe care le-ar putea face care să ducă la o relaţie tensionată cu colegii şi la o comunicare defectuoasă. Doamna Dăncilă a fost propusă de domnul Bădălău, a fost susţinută şi de organizaţia de femei", a declarat Dragnea.

Liderul PSD a subliniat că Viorica Dăncilă nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare şi "de iniţiativele noastre de îmbunătăţire a legilor justiţiei şi susţine acest demers".

Întrebat ce o recomandă să fie premier al României şi ce garanţii oferă că nu va face aceleaşi greşeli ca foştii premieri Grindeanu şi Tudose, preşedintele PSD a replicat:

"Viorica Dăncilă e europarlamentară din 2009, e respectată la Bruxelles, cu relaţii bune pentru că este o femeie civilizată, neconflictuală, e deosebit de comunicativă, are o relaţie bună cu oficiali din Comisia Europeană, pentru noi asta reprezintă şi un semnal pentru Bruxelles pentru că se simte nevoia foarte serios ca relaţiile României cu Comisia Europeană să fie mai bune, să fie întâlniri mai dese, anul viitor vom prelua Preşedinţia şi trebuie să ne pregătim bine. Va fi o oportunitate uriaşă. (...) Cunoaşte oficialii de acolo, cunoaşte procedurile. De asemenea, în interiorul partidului e foarte respectată, nu a avut conflict niciodată cu nimeni din partid şi asta e o garanţie că Viorica Dăncilă nu va avea o activitate sau... nu va genera acţiuni să ne aducă în situaţiile pe care le-am depăşit", a precizat Dragnea.

Îşi va putea forma propria echipă, sau va hotărî partidul?

"Numai un guvern tehnocrat ia oameni de pe stradă şi îi propune. În orice partid, componenţa guvernului se discută în interiorul forurilor statutare, pentru că e un guvern politic. Dar premierul are drept de veto. Viorica va avea un punct de vedere foarte important dar nu poţi veni în faţa partidului - asta e echipa mea, dacă nu o votaţi, renunţ", a explicat Dragnea.

Întrebat dacă nominalizarea Vioricăi Dăncilă are legătură cu faptul că e din Teleorman, Dragnea a precizat: "dacă toţi care suntem din Teleorman trebuie să plecăm din ţară...".

Presa a vrut să ştie ce anume în afară de activitatea de europarlamentar o mai recomandă pe Dăncilă, mai exact ce anume din CV-ul său o face potrivită pentru postul de premier, însă Dragnea a refuzat să răspundă.

"O să vă spună doamna Dăncilă. Dacă o acceptă dl Iohannis, va ţine o conferinţă de presă", a afirmat Dragnea.

Şeful PSD a mai anunţat că fiecare actual ministru va fi analizat "cu toată seriozitatea şi unii dintre ei vor rămâne, alţii nu", evaluarea urmând să fie făcută la următorul CExN.

În contextul în care s-a ajuns la cel mai înalt prag al euro, un jurnalist l-a întrebat pe Dragnea dacă îşi reproşează faptul că românii plătesc facturi mai mari pentru că el a greşit de două ori.

"Important e să reglăm lucrurile!", a replicat Dragnea.

Întrebat din nou dacă nu îşi asumă acest lucru, şeful PSD a punctat: "Şi dacă ninge afară îmi asum tot eu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor