DNA somează Senatul să-i remită toate actele legate de Dan Şova şi alţi aleşi "penali"

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Direcţia Naţională Anticorupţie revine cu o nouă cerere adresată preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu prin care cere predarea, în cel mai scurt timp, a unor înscrisuri necesare cauzei în care senatorul Dan Şova este cercetat cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie precizează că alte două cereri similare au fost trimise preşedintelui Senatului, de către procurorii DNA, la datele de 9 aprilie 2015, respectiv 14 aprilie 2015, însă nu au primit vreun răspuns.

În consecinţă, DNA revine cu această nouă solicitare prin care cere predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Coman Şova, precum şi a tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015.

"Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă.", se arată comunicatul de presă remis de DNA Epoch Times.

Procurorii anticorupţie mai precizează că refuzul de punere la dispoziţia DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal).

Având în vedere că şeful Senatului a evitat să dea curs cererii prin care procurorii solicitau toate actele suplimentare în cazul "aleşilor penali", în special în cazul lui Dan Şova, susţinând că cererea ar fi trebuit să fie adresată de ministrul Justiţiei, nu de către DNA, instituţia răspunde că viciile procedurale invocate de Tăriceanu nu se susţin:

"Subliniem că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai parlamentului).

Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.", mai adaugă DNA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne