Dionis Cenuşă: Locuitorii Chişinăului au de ales între un adept al Rusiei şi altul al vectorului european

Sprijinul acordat de PSRM în Consiliul Municipal îi va uşura munca lui Ceban, însă Năstase va întâmpina dificultăţi obiective şi va trebui să găsească parteneri politici în Consiliu, afirmă analistul politic.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că locuitorii Chişinăului urmează să aleagă duminică pe 3 iunie între Ion Ceban care a fost crescut mulţi ani de către PSRM pentru funcţia de primar şi Andrei Năstase care, în virtutea circumstanţelor politice favorabile, a decis să devină primar.

Expertul comentează pe pagina sa de Facebook că în ultimii ani, toate manifestările lui Ion Ceban ar fi trădat interesul PSRM de a-l face într-o bună zi primar al Chişinăului. Ceban ar cunoaşte mai multe cifre despre administrarea Capitalei, pentru că aceasta i-a fost principala misiune în cadrul PSRM, iar sprijinul acordat de socialişti în Consiliul Municipal îi va uşura munca, deoarece foarte multe din activităţile sale vor fi coordonate pe linie de partid şi nu tocmai în biroul primăriei.

„Andrei Năstase a recunoscut în cadrul dezbaterilor că până a se lansa în alegerile municipale s-a preocupat de combaterea corupţiei şi oligarhiei la nivel naţional. De aceea, transformarea sa în primar ar fi una dictată de conjunctura politică şi mai puţin de careva obiective setate câţiva ani în urmă, după cum e cazul lui Ion Ceban. Este însă naiv să credem că Năstase nu are calcule politice şi electorale care l-au determinat să se lanseze pentru primărie”, menţionează politologul.

Dionis Cenuşă notează că Andrei Năstase va întâmpina dificultăţi obiective şi va trebui să găsească parteneri politici în Consiliul Municipal Chişinău. Mai mult, Platforma DA va trebui să genereze resurse umane pentru a-l susţine pe Năstase în primărie. PAS ar putea fi un alt bazin din care pot fi căutate cadre, dacă într-adevăr există un parteneriat mutual benefic între PAS şi Platforma DA. Acest lucru poate distrage atenţia Platformei de la subiecte de pe agenda naţională, dar, totodată, poate constitui o oportunitate pentru a extinde partidul.

„Deşi Năstase a promis că va rămâne în fruntea Capitalei (dacă este ales) chiar şi după alegerile parlamentare, asta nu-l va împiedica să fie inclus pe liste de partid. Totodată, promisiunea lui Ceban de a abandona PSRM (dacă este ales primar) nu înseamnă că acesta va rupe relaţia informală cu formaţiunea, la fel cum nu a făcut-o nici Igor Dodon”, a adăugat politologul.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că alegerea locuitorilor Chişinăului va fi între un candidat asociat cu Rusia şi altul văzut ca adept al vectorului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe